Βατόπουλος: Όταν φοράμε μάσκα… τη μυτούλα μέσα

Τη χθεσινή κοσμοσυρροή στα μαγαζιά, το lockdown,την χρήση μάσκα και τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοιού σχολίασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάφης Βατόπουλος..

Ο καθηγητής αρχικά τόνισε πως «πάντα έλεγα ότι η εξέλιξη της πανδημίας, δεν είναι σαν την εξέλιξη μιας καταιγίδας, επί της οποίας δεν μπορούμε να παρέμβουμε».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «μπορούμε να παρέμβουμε, γιατί η εξέλιξη μιας επιδημίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας γενικώς και πάντα έλεγα ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, ως οργανωμένη κοινωνία, αν αλλάζαμε συνολικά τη συμπεριφορά μας και ως πολιτεία και ως πολίτες».


Στην ερώτηση εάν οι τρεις εβδομάδες του lockdown είναι αρκετές, ο καθηγητής επεσήμανε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως «ο χρόνος επώασης του νοσήματος είναι έως 15 μέρες και συνεπώς, άνθρωποι που κόλλησαν χθες θα εκδηλώσουν το νόσημα έως 15 μέρες αργότερα».

«Λογικά, σήμερα, αύριο, μεθαύριο και τις επόμενες μέρες, θα κολλήσουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι. Λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα έχουμε καινούργια κρούσματα από σήμερα».

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, ο κ. Βατόπουλος τόνισε: «Εκείνο που με ανησύχησε βλέποντας τις εικόνες στην τηλεόραση από την Αθήνα, ήταν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, δεν φορούσε σωστά τη μάσκα. Συνεπώς, το σύνθημα που έγραψα και στο Facebook “τη μυτούλα μέσα”, πρέπει να είναι το σύνθημα των ημερών».

Τέλος, όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς είπε:

«Το διαχειριζόμαστε, θεωρώντας όλους τους ανθρώπους φορείς και λειτουργώντας αντίστοιχα. Δηλαδή, κάθε άνθρωπος πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του και τους γύρω του, φορείς. Για αυτό πρέπει να κρατάει αποστάσεις και να φοράει τη μάσκα».

Πηγή: CNN

Advertisements