Τουρκία : Yιοθετεί εκ νέου NAVTEX και προκλητική συμπεριφορά

Από τη «διπλωματία των σεισμών», η Τουρκία προχώρησε το τελευταίο 24ωρο στη διπλωματία των… NAVTEX, δείχνοντας ακόμα και σε κρίσιμες περιόδους – όπως αυτή της τραγωδίας με τον σεισμό στη Σμύρνη – μία είναι η προτεραιότητα: η «Γαλάζια Πατρίδα» και η δημιουργία τετελεσμένων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Έτσι εξηγείται η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα αργά το βράδυ του Σαββάτου, με την οποία παρατείνονται οι έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συγκεκριμένα σε περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Ακολούθησαν εμπρηστικές δηλώσεις τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Χαμί Ακσόι, ο οποίος μάλιστα ειρωνεύτηκε την Αθήνα, λέγοντας ότι εξανίσταται σε κάθε NAVTEX και παραπονιέται συνεχώς σε τρίτες χώρες.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ φανέρωσε και τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας: ένας διάλογος «άνευ όρων», όπου η γειτονική μας χώρα θα μπορέσει να παρουσιάσει τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις.

Από τη μεριά της, η Αθήνα απάντησε τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, με την έκδοση αντι-Navtex δηλαδή, αλλά και σε διπλωματικό, με τον Νίκο Δένδια να δίνει οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Πηγή: https://www.tovima.gr

Advertisements