Τουρκία: Επίδειξη σκληρής ισχύος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Drones τουρκικής προέλευσης βρίσκονται στον πυρήνα της αζερικής επίθεσης ενάντια στους Αρμένιους υποστηρικτές της απόσχισης στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Της Αναστασίας Τόγια

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνιστούν ένα καίριο κομμάτι της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθετεί μια προσέγγιση ‘σκληρής ισχύος’ , παρά την δριμύτατη κριτική της διεθνούς κοινότητας.

Η ‘Αγκυρα έχει επιβεβαιώσει την χρήση τους στο παρελθόν τόσο στο Ιράκ (ενάντια των Κούρδων) όσο και στη Συρία (στο πλευρό των ανταρτών).

”Τα μη επανδρωμένα ηλεκτρονικά οπλικά συστήματα εχουν βοηθήσει την Τουρκία να διεξάγει μια εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας σκληρής ισχύος. Διότι αυτό το οποίο ουσιαστικά επιτεύχθει, επέτρεψε στην Τουρκία να βασισθεί στο τεχνολογικό συγκριτικό της πλεονέκτημα-κάτι το οποίο την καθιστά ικανή να συμμετέχει σε μια διασυνοριακή προβολή ισχύος περισσότερο από ποτέ άλλοτε.” υπογραμμίζει ο Sinan Ulgen, πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM).

Ο αντίκτυπος της χρήσης τουρκικών drones στην σύγκρουση του Ναγκόρνο -Καραμπάχ αποκρυσταλλώνεται με εναν αυξανόμενο αριθμό θανάτων και τραυματισμό άοπλων πολιτών, κάτι που συνιστά ακράδαντη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει αυτές τις ενέργειες. Συγκεκριμένα, ο Καναδάς έχει παγώσει την πώληση απαραίτητων για την παραγωγή drones εξαρτημάτων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προέβη στην εξής δήλωση ”Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τον αποκλεισμό εξαγωγής αμυντικού υλικού απο τον Καναδά προς ένα κράτος σύμμαχο του ΝΑΤΟ.”

Ο φόβος μιας επικείμενης διεθνοποίησης της κρίσης είναι πρόδηλος με τουρκικά, ρωσικά, ιρανικά και δυτικά συμφέροντα να έρχονται σε σύγκρουση.

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν μέχρι να επιτύχει την ‘νίκη’, ενώ ο Πασινιάν επιβεβαιώνει ότι δε θα επιτευχθεί παύση πυρός μέχρι να απομακρυνθεί η Τουρκία από τον Νότιο Καύκασο.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από Le Monde και Forbes.
Advertisements