Το φεμινιστικό άγαλμα της Μέδουσας στην Νέα Υόρκη

Έξω από το ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Αργεντινο-Ιταλού γλύπτη Luciano Garbati, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον φεμινισμό και το κίνημα Me Too. Το άγαλμα δείχνει την Μέδουσα να κρατά το κεφάλι του Περσέα και λειτουργεί ως το αντίθετο του διάσημου έργου του Benvenuto Cellini (1545–1554).

Σύμφωνα με τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, ο Ποσειδώνας βίασε την όμορφη ιέρεια της Αθηνάς Μέδουσα μέσα στο ναό. Η Αθηνά την μεταμόρφωσε σε τέρας, το οποίο αργότερα φόνευσε ο Περσέας και με την ιδιότητα να μετατρέπει σε πέτρα όποιον κοιτάζει, χρησιμοποίησε το κομμένο κεφάλι για να φονεύσει το Κήτος που απειλούσε την πριγκίπισσα της Αιθιοπίας Ανδρομέδα.

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, το άγαλμα παρουσιάζει την μέδουσα ως θύμα βιασμού το οποίο παίρνει την κατάσταση στα χέρια του για την αδικία που έχει υποστεί.

Βέβαια, το έργο δημιουργεί άλλα ερωτήματα όπως γιατί δεν κρατάει την κεφαλή του Ποσειδώνα ή της Αθηνάς, αλλά του Περσέα. Και τι απέγινε η Ανδρομέδα;

το άγαλμα μοιάζει περισσότερο με μία άρνηση του αρχετύπου του άνδρα ήρωα, του οποίου η εποχή θεωρείται “ξεπερασμένη”. Παράλληλα εντάσσεται σε ένα δημοφιλές μοτίβο των τελευταίων δεκαετιών, όπου τα πλάσματα που συνδέονταν με το κακό και το περιθώριο τίθενται ως παρεξηγημένα, ενώ οι ηρωικές μορφές παρουσιάζονται ως στοιχεία καταπίεσης και ανισότητας.

Πηγή: cognoscoteam.gr

Advertisements