Το αντιρατσιστικό μήνυμα της Barbie

Το 2015, η Barbie ξεκίνησε το Barbie Vlogger, μία σειρά που είναι αποκλειστικά στο διαδίκτυο, όπου συνομιλεί με το κοινό της για οτιδήποτε συνέβαινε στην καθημερινότητα της.

Στο τελευταίο βίντεο που κυκλοφόρησε, η Barbie μάζι με την φίλη της την Nikki συζητούν για τον ρατσισμό, το κίνημα Black Lives Matters και τα προνόμια των λευκών.

«Είναι σημαντικό να έχεις συνεχώς συζητήσεις σχετικά με το να ορθώνεις το ανάστημά σου ενάντια στον ρατσισμό, άρα κάλεσα την καλή μου φίλη τη Νίκι στο vlog να μοιραστεί τις εμπειρίες της όποτε τη μεταχειρίστηκαν με άδικο τρόπο» σχολιάζει η Μπάρμπι, στην περιγραφή του βίντεο στο YouTube. «Είμαι ευγνώμων για την τιμιότητά της και τη φιλία της. Για να είσαι καλός φίλος είναι σημαντικό να ακούς, να καταλαβαίνεις και να προσέχεις όταν άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε άλλους και να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις να σταματήσει αυτό. Ελπίζω ότι αφού ακούσετε όσα έχει να πει η Νίκι και εσείς επίσης θα βρείτε κίνητρο να ορθώσετε το ανάστημά σας ενάντια στον ρατσισμό».

Στο βίντεο δίνονται συγκεκριμένα παραδείγματα εκδηλώσεων ρατσισμού που αντιμετωπίζει καθημερινά η Nikki και άλλοι Μαύροι σε καθημερινές δραστηριότητες. Όσο η Nikki αφηγείται τις εμπειρίες της, η Barbie δείχνει να σοκάρετε αρχικά, και στο τέλος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα προνόμια των Λευκών» δεν είναι απλά και μόνο περισσότερες ευκαιρίες αλλά είναι το να ξέρεις ότι δεν πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις την αξία σου ή να υπεραμύνεσαι του εαυτού σου για να έχεις δίκαιη αντιμετώπιση από τους άλλους: «αυτό δεν είναι δίκαιο, γιατί σημαίνει ότι οι Λευκοί αποκτούν πλεονέκτημα που δεν το έχουν κερδίσει και οι Μαύροι μειονέκτημα που δεν το αξίζουν».

Πηγή: skai.gr

Advertisements