Το βορειότερο νησί του κόσμου-Μια τυχαία ανακάλυψη

Ένα κομμάτι γης ανακάλυψαν τυχαία επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στα βόρεια της Γροιλανδίας, το οποίο όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να εξαφανιστεί.

Οι ερευνητές συνάντησαν αυτή τη νησίδα τον περασμένο Ιούλιο και θεώρησαν πως πρόκειται για το Oodaaq, το βορειότερο νησί του κόσμου, τελικά όμως προχώρησαν σε νέα ανακάλυψη.

Το Oodaaq απέχει 700 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο, ενώ το νέο νησί βρίσκεται 780 μέτρα βόρεια του Oodaaq. Το νησί αυτό δεν έχει ακόμα όνομα, με την προτεινόμενη ονομασία του να είναι: Qeqertaq Avannarleq.

Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει το κατά πόσο μόνιμη είναι αυτή η επέκταση των συνόρων της Δανίας, καθώς το νησί μπορεί να εξαφανιστεί με την επόμενη μεγάλη καταιγίδα.

«Είμασταν πεπεισμένοι πως το νησί που στεκόμασταν ήταν το Oodaaq. Αλλά όταν ανάρτησα τις φωτογραφίες του νησιού και τις συντεταγμένες στα social media, μερικοί Αμερικανοί κυνηγοί νήσων τρελάθηκαν και είπαν πως αποκλείεται να λέω αλήθεια. Απευθυνθήκαμε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU) και πληροφορηθήκαμε πως υπήρξε ένα λάθος στο GPS μου, το οποίο μας έλεγε πως βρισκόμασταν στο νησί Oodaaq. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το GPS του ελικοπτέρου με το οποίο φτάσαμε στο νησί. Στην πραγματικότητα, ανακαλύψαμε ένα νέο νησί ακόμα πιο βόρεια, μία ανακάλυψη η οποία επεκτείνει ελαφρώς το βασίλειο της Δανίας», είπε ο Morten Rasch, επικεφαλής αποστολής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Πηγή: NEWSBOMB

Advertisements