Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά ανάκληση των αδειοδοτήσεων για ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Εύβοια

Επιστολή για άμεση ανάκληση απόφασης για την αδειοδότηση της τοποθέτησης 13 ανεμογεννητριών στην Βόρεια Εύβοια, έστειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας στον Πρόεδρο της Ολομέλειας της ΡΑΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά την ανάκληση της απόφασης, που αφορά σε αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου (για διάστημα 25 ετών) στο όρος Τελέθριο, το μοναδικό βουνό που δεν επλήγη από τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια.

Στην επιστολή του, προς τον πρόεδρο της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θ. Δαγούμα, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας φέρεται να εκφράζει δε, την έκπληξή του για την απόφαση της ΡΑΕ για τις αδειοδοτήσεις, την οποία τον καλεί να ανακαλέσει.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση έγινε αφού προκλήθηκαν ανάλογες αντιδράσεις από τον δήμαρχο Ιστιαίας, Γιάννη Κοντζιά.

Στην επιστολή του, ο υπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια τον περασμένο μήνα, η Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη σύσταση Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

»Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους.

»Παρά τη ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών.

»Για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου της Επιτροπής, σας καλώ όπως προχωρήσετε σε αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως.

»Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: lifo.gr

Advertisements