Το φως μέσα από την ιστορία των “Μαύρων Πανθήρων “

Συμπλοκές με την αστυνομία ,μεγάλες κινητοποιήσεις πνίγηκαν στο αίμα ,και αγώνας ενάντιον του ρατσισμού συνθέτουν το παζλ της ταραχώδους δεκαετίας του 1960 που γεννήθηκε και έδρασε το κίνημα των “Μαύρων Πανθήρων”.

Πριν από περίπου 53 χρόνια στις γειτονίες των γκέτο των ΗΠΑ συγκροτήθηκε ένα επαναστατικό κίνημα του οποίου η πλήρης ονομασία ήταν ” Μαύροι Πάνθηρες για την Αυτοάμυνα” (Black Panther Party For Self-defense). Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1966 στο Όκλαντ των ΗΠΑ από τους Αφροαμερικανούς Χιούι Νιούτον και Μπόμπι Σίαλ.

Ο αφροαμερικάνικος πληθυσμός στις γειτονίες των ΗΠΑ εκτός του ότι ήταν περιθωριοποιημένος σε συγκεκριμένες περιοχές, δεχόταν καθημερινή στοχοποίηση και ανεξέλεγκτη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η προστασία τους από την κατάσταση αυτή και τη τρομοκρατία τους οδήγησε να συσπειρωθούν και να δημιουργήσουν το κόμμα για τη προστασία τους όπως επίσης και για την εξάλλειψη του φυλετικού διαχωρισμού που βίωναν. Το πρόσωπα του Μάρτιν Λούθερ Κίγκ και του Μάλκομ Χ τους ενέπνευσαν και αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό στον αγώνα των αφροαμερικανων ενάντια στην εκμετάλλευση τους.

Οι Μαύροι Πάνθηρες εξελίχθηκαν σε πολιτική οργάνωση, η οποία μεταξύ άλλων ζητούσε την καταβολή αποζημίωσης στους Αφροαμερικανούς για όλους τους αιώνες κατά τη διάρκεια των οποίων αποτέλεσαν αντικείμενα εκμετάλλευσης από τους λευκούς Αμερικανούς. Η οργάνωση (1967-68) αριθμούσε 5.000 μέλη, ενώ επεκτάθηκε σταδιακά σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Το 1967 εκδίδουν ένα πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε μια σειρά από δημοκρατικά αιτήματα . Τα κυριότερα δέκα από αυτά ήταν :

Ελευθερία και αυτοδιάθεση
Απασχόληση
Τερματισμός της εκμετάλλευσης και της αρπαγής των Αφροαμερικανικών κοινοτήτων από τους καπιταλιστές
Αξιοπρεπείς κατοικίες
Μεταρρύθμιση στην παιδεία
Απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία (θυμίζουμε ότι ήταν η εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ)
Τερματισμός της αυταρχικής αστυνομικής βίας
Η απελευθέρωση όλων των μαύρων κρατουμένων λόγω δυσμενούς αντιμετώπισης στη διάρκεια της δίκης
Δίκαιες δίκες με μαύρους ενόρκους και δικαστές
Γη, ψωμί, κατοικίες, ένδυση, δικαιοσύνη και ειρήνη.

Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους Μαύροι Πάνθηρες και στην αστυνομία, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της επόμενης, οδήγησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δύο ηγετικά στελέχη των Μαύροι Πάνθηρες και συνελήφθησαν πολλά μέλη της οργάνωσης .Ορισμένα μέλη της οργάνωσης παρέμειναν για πολλά χρόνια ακόμα στη φυλακή. Χαρακτηριστική ήτανε επίσης η καταδίκη του ηγετικού στελέχους Χιούι Νιούτον, ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε πρωτόδικα για το φόνο ενός αξιωματικού με τον οποίο είχε διαπληκτιστεί στη διάρκεια ελέγχου. Η συγκεκριμένη απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ,με αποτέλεσμα στο δεύτερο βαθό η καταδίκη του να αναιρεθεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 το κόμμα αντιμετώπισε προβλήματα λόγω του μεγάλου πολέμου που δέχτηκε από το FBI και τις κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου σε μια προσπάθεια καταστολής του αγώνα τους.

Παράλληλα το ζήτημα των ναρκωτικών που σημάδεψαν την γενιά του 80′ αποτελεσε σοβαρο θέμα που συνέβαλε στην όξυνση των προβλημάτων αυτών . Παρ’όλα αυτά το κόμμα των Μαύρων Πανθήρων αποτέλεσε ένα λαμπρό παράδειγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Η ιστορία του ξεκινάει από τότε, φτάνει όμως έως και σήμερα και δίνει δύναμη με το #BLACK LIVES MATTER .

Advertisements