Τo 2022 θα ξεκινήσουν τα έργα για την γραμμή 4 του μετρό

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η κατασκευή της γραμμής 4 θα λάβει χώρα την άνοιξη του 2022.

Για την άνοιξη του 2022 με τους πιο θετικούς οιωνούς, τοποθετείται η έναρξη της κατασκευής της Γραμμής 4 του μετρό, ενός έργου που θα αλλάξει τις επιβατικές μεταφορές στην πρωτεύουσα και θα ανακουφίσει μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Θα προηγηθούν οι πρόδρομες εργασίες για τις αρχαιολογικές έρευνες και την μετακίνηση των δικτύων κοινής ωφέλειας, που αποτελούν ξεχωριστή σύμβαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί άμεσα.

«Το έργο προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόκειται να επανασχεδιάσει ριζικά το χάρτη των μετακινήσεων στο λεκανοπέδιο», ανέφερε χθες ο κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ, μέλος της κοινοπραξίας που αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος.

Την εξέλιξη του διαγωνισμού χαιρέτησε με ικανοποίηση και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι μπαίνει σε φάση υλοποίησης το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χώρας.

Η τύχη όμως της γραμμής 4 είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ετοιμότητα του εργολάβου να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο μεγάλο και απαιτητικό έργο αλλά και με την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών και των απρόβλεπτων που θα καθορίσουν εν πολλοίς το τελικό κόστος αλλά και τον χρόνο παράδοσης.

Η Αθήνα θα μετατραπεί σε ένα κανονικό εργοτάξιο και η χάραξη της διαδρομής προς Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό προεξοφλεί την αποκάλυψη ενός νέου αρχαιολογικού πλούτου που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα την έκτασή του.

Τα προηγούμενα παραδείγματα της Αθήνας αλλά και το τελευταίο της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν πάντως ότι οι συμβατικοί χρόνοι ποτέ δε τηρούνται για αυτό και όλοι ελπίζουν το έργο να έχει τελειώσει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η σύμβαση προβλέπει παράδοση της γραμμής 4 στην οκταετία. Στον Πειραιά που το έργο κατασκευάζεται σχεδόν 10 χρόνια από την ίδια κοινοπραξία παραδίδεται σε δύο φάσεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.

Στην Θεσσαλονίκη που είναι ο Άκτωρας, ο γολγοθάς συνεχίζεται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μετρό θα παραδοθεί το 2023 που είναι η νέα προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Χθες, η αυλαία του μεγάλου διαγωνισμού έπεσε με την ανάδειξη της κοινοπραξίας «ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom Transport» ως προσωρινού μειοδότη έναντι τιμήματος 1,15 δισ. ευρώ.

Το γκρουπ των νικητών, προσέφερε έκπτωση 12% και βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την αντίπαλη κοινοπραξία Άκτωρ-Ansaldo-Hitachi, το τίμημα της οποίας ανήλθε σε 1,18 δισ. ευρώ, προσφέροντας έκπτωση 10,6%, αποτελώντας τον μεγάλο χαμένο του διαγωνισμού.

Πηγή: thema

Advertisements