Τι θα πει ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του – Ποια είναι τα πιθανά μέτρα

Ενισχυμένα περιοριστικά μέτρα θα ανακοινώσει σήμερα στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στα χέρια του εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο της εστίασης στις 9 ή στις 10 το βράδυ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του σήμερα το πρωί και, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα είναι η τελευταία φορά που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα.

Και αυτό γιατί την επόμενη φορά που θα παρέμβει, οι ανακοινώσεις θα αφορούν ένα νέο lockdown.

η αποφυγή ενός νέου κλεισίματος της οικονομίας και της κοινωνίας, ωστόσο αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τότε το lockdown θα είναι αναπόφευκτο.

Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά τα μέτρα από όλους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στην απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» -μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Η απαγόρευση μετακίνησης από και προς τους νομούς παραμένει για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την εισήγηση των επιστημόνων για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, δηλαδή τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Επίσης οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν την ενίσχυση της τηλεργασίας ενώ και την επέκταση της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.

Αναφορικά με τα ΑΕΙ, το μέτρο που θα ανακοινωθεί θα αφορά στην οριζόντια εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, λέγοντας πως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς είναι πιο επιθετικό από αυτό του προηγούμενου Μαρτίου και Απριλίου όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό για ακόμα μια φορά να γίνει κατανοητό ότι οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το σχέδιο δράσης που θα ανακοινώσει σήμερα θα έχει ορίζοντα ενός μήνα, δηλαδή θα αφορά το Νοέμβριο, ενώ οι οποίες αναπροσαρμογές χρειαστούν θα γίνουν στα μέσα του μηνός καθώς τότε θα φανεί κατά πόσο αποδίδουν ή όχι τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ.

Εν τω μεταξύ Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη πέρασαν από σήμερα το πρωί σε «κόκκινο» συναγερμό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Έτσι από τις 6:00 το πρωί ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έπειτα από σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων αποφασίστηκε ότι από τις 06:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας.

Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Π.Ε Μεσσηνίας και Αρκαδίας οι οποίες από το, επίπεδο 1, «πράσινο» περνούν στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Πηγή: CNN

Advertisements