Τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης Λαγκάρντ;

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η έξαρση της πανδημίας και η επιβολή νέων μέτρων κατά της Covid – 19 έχει σημαντικές αρνητικές  επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

Γι΄ αυτό το σκοπό ήδη οι ομάδες εργασίας της ΕΚΤ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου έως τις 10 Δεκεμβρίου (επόμενη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ) να παρουσιαστούν οι νέες προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και τα «όπλα» που θα ρίξει στη «μάχη» η ΕΚΤ μέσα από την αναπροσαρμογή των εργαλείων που διαθέτει.  


Τα κριτήρια επιλογής των έργων του Εθνικού σχεδίου ανάκαμψης 

Μπορεί να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών ώστε μία τόσο σημαντική παρέμβαση για την στήριξη της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών όπως το Ταμείο Ανάκαμψης να πάρει «σάρκα και οστά», η Ελλάδα όμως δεν χάνει χρόνο.

H κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής έργων για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης καθώς όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, η πρώτη φάση με κατάθεση έργων και μεταρρυθμίσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με υπερκάλυψη 65% σε ότι αφορά την αξία των επενδύσεων που τροφοδοτούνται από το σκέλος των επιδοτήσεων.

Ωστόσο η δεύτερη και τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής των έργων (κι από την Κομισιόν) και η πιο κρίσιμη.  θα γίνει με βάση τα εξής κριτήρια :

  •          Ωριμότητα, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων.
  •          Επιλεξιμότητα με βάση εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους
  •          Ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα αλλά και κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.
  •          Συνάφεια με πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακό μετασχηματισμό (επίτευξη των ελάχιστων απαιτούμενων στόχων για το σύνολο του πλάνου – 37% πράσινο, 20% ψηφιακό).

Βασικός στόχος είναι

  •          η κατάθεση του προσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου και
  •          να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση από τις 25 Νοεμβρίου έως τα τέλη του έτους
  •          Η αναλυτική αξιολόγηση των έργων και προγραμμάτων αλλά και η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει από 1/11/2020 έως και τα μέσα Ιανουαρίου 2021 ώστε
  •          η παρουσίαση του στη Βουλή να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και να κατατεθεί στην Ευρ. Επιτροπή το Φεβρουάριο του 2021.

Τα βασικά στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αφορούν:

 – Τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία με έργα και προγράμματα όπως ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής, φράγματα και 8 αντιπλημμυρικά έργα, ηλεκτροκίνηση (E-mobility), διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων, χωροταξική μεταρρύθμιση, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις.

– Το ψηφιακό μετασχηματισμό με ενδεικτικά έργα & προγράμματα όπως γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G, έξυπνες πόλεις, ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση,

– Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, αναβάθμιση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, εξορθολογισμό και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.

– Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας μέσω ψηφιοποίησης διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, ενίσχυσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων, απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας, ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών.

Πηγή: naftemporiki

Advertisements