Τι παρατηρούν περισσότερο τα σκυλιά όταν επικοινωνούν μαζί μας;

Η απάντηση, ίσως, θα σας εκπλήξει καθώς δεν παρατηρούν περισσότερο το πρόσωπο, σε αντίθεση με εμάς.

Σχεδόν τίποτα δεν συγκρίνεται με το να βλέπεις τον σκύλο σου να χοροπηδάει πανευτυχής όταν γυρίζεις σπίτι. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, και το πίσω μέρος του κεφαλιού σου να έβλεπε, τα ίδια θα έκανε.

Μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Neuroscience δείχνει ότι ο εγκέφαλος του σκύλου δεν έχει προτίμηση στα πρόσωπα. Παρόλο που σε κοιτάνε στα μάτια και σου κάνουν την καρδιά κομμάτια, δεν εστιάζουν πραγματικά στο πρόσωπό σου.

Ούγγροι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει μέσω μαγνητικών τομογραφιών ανθρώπων και σκύλων, που παρακολουθούν βίντεο ανθρώπων και σκύλων, ότι σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα σκυλιά δεν έχουν ειδική περιοχή στον εγκέφαλο που αναγνωρίζει και φωτίζεται όταν βλέπουν ένα πρόσωπο. Όμως τόσο οι άνθρωποι όσο και τα σκυλιά έχουν μια περιοχή που φωτίζεται όταν βλέπουν κάποιον του είδους τους.

Δεν είναι ότι τα σκυλιά δεν προσέχουν καθόλου τα πρόσωπα. Απλώς προσέχουν κι άλλες πληροφορίες όπως τη φωνή μας και τη γλώσσα του σώματος. Αντίθετα, οι άνθρωποι υπολογίζουν αυτό που βλέπουν περισσότερο.

«Τα πρόσωπα είναι πολύ σημαντικά για την οπτική επικοινωνία των ανθρώπων και ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ειδικά φτιαγμένος για πρόσωπα», είπε στο NBC ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Attila Andics, ερευνητής συμπεριφοράς ζώων στο Eötvös Loránd University στη Βουδαπέστη.

Η μελέτη έγινε σε δύο εργαστήρια – ένα στην Ουγγαρία και άλλο ένα στο Μεξικό. Το εργαστήριο στην Ουγγαρία μελέτησε μόνο ανθρώπους ενώ στο Μεξικό μελέτησε σκυλιά και ανθρώπους. Για να βεβαιωθούν ότι τα σκυλιά ήταν εξοικειωμένα με τα ανθρώπινα πρόσωπα, τα σκυλάκια ήταν όλα δεσποζόμενα. Συνολικά οι ερευνητές μελέτησαν 30 ανθρώπους και 20 σκυλιά.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τις τομογραφίες εγκεφάλου, βρέθηκε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν πολύ πιο δραστήριος όταν έβλεπε ένα πρόσωπο σε σχέση με το πίσω μέρος ενός κεφαλιού. Επίσης, παρατήρησαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν πιο δραστήριος όταν έβλεπε ένα βίντεο με κάποιον άνθρωπο παρά με κάποιο σκυλί. Από την άλλη, η εγκεφαλική δραστηριότητα των σκυλιών δεν άλλαζε όταν τους έδειχναν ένα πρόσωπο ή το πίσω μέρος ενός κεφαλιού.

Πηγή:vice

Advertisements