Θεσσαλονίκη: Επέτειος απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς και γιορτή του Αγίου Δημητρίου

Η Θεσσαλονίκη σήμερα, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζει την ημέρα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την επέτειο της απελευθέρωσής της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις 26 Οκτωβρίου 1912.

Ήδη οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες για τον Άγιο Δημήτριο, ενώ και σήμερα πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη λειτουργία στον Ιερό ναό.

Σήμερα από τις 6.30 έως τις 10.30 π.μ., τελέστηκε ο εόρτιος Όρθρος, το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο και ακολούθως στις 11.30 π.μ., η Δοξολογία για την επέτειο της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην τελετή έπαρσης της σημαίας στον Λευκό Πύργο η Σακελλαροπούλου

Νωρίτερα, στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην κορυφή του Λευκού Πύργου παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε έξω από τον Λευκό Πύργο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ τιμές απέδωσαν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και άγημα μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/10/26/286852/photos/snapshot/thessaloniki-ptd-1.jpg

Στη συνέχεια εισήλθαν στο εσωτερικό του Λευκού Πύργου και ανέβηκαν τα 96 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή όπου βρίσκεται ο ιστός.

Την έπαρση έκαναν ο κ. Ζέρβας με τον διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό. Στη σημερινή έπαρση χρησιμοποιήθηκε η ίδια σημαία που είχε χρησιμοποιηθεί και στις 26 Οκτωβρίου του 2012, στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Αυτή η σημαία φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο και παραχωρήθηκε στον δήμο ειδικά για τη σημερινή ημέρα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο γγ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Οικονόμου και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από τον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου

Σημειώνεται πωε σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή πέριξ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη, λόγω της δοξολογίας που θα τελεστεί για τον σημερινό εορτασμό του πολιούχου της πόλης.

Σύμφωνα με την Τροχαία, από τις 05:00 έως τις 13:30 απαγορεύεται η στάση και στάθμευση των οχημάτων σε τμήματα των οδών Αγίου Δημητρίου, Κασσάνδρου, Μακεδονικής Αμύνης και Αριστοτέλους, όπως επίσης κατά μήκος της οδούς Σελεύκου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας δεν επιτρεπόταν η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λαγκαδά μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου.

Από το πρωί, γερανοί της Τροχαίας απομάκρυναν οχήματα που βρίσκονται σταθμευμένα σε σημεία όπου ισχύει η παραπάνω απαγόρευση και οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν να τα απομακρύνουν.

Αυστηρά μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, σε μια προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας να αποτρέψει τις εικόνες συνωστισμού, σήμερα στον προαύλιο χώρο έχουν τοποθετηθεί από νωρίς το πρωί κιγκλιδώματα, ενώ κλούβες της ΕΛΑΣ είναι σταθμευμένες λίγα μέτρα μακριά από τα σκαλιά της εκκλησίας.

Τα κιγκλιδώματα τοποθετήθηκαν ακόμη και στην κεντρική είσοδο επί της οδού Αγίου Δημητρίου, ώστε να περιοριστεί η μαζική διέλευση των πιστών, ενώ και τα καθίσματα στο εξωτερικό έχουν τοποθετηθεί σε απόσταση το ένα από το άλλο.

Σαν σήμερα, 109 χρόνια πριν:

«Βιέννη. Σάββατο πρωία. -Ταύτην την στιγμήν αναγγέλεται ότι η Θεσσαλονίκη παραδοθείσα κατελήφθη υπό του Ελληνικού στρατού»

Εφημερίδα Εμπρός, 27.10.1912

Στις 26 Οκτωβρίου 1912 λαμβάνει χώρα η επίσημη τελετή παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τον Χασάν Ταχσίν Πασά στους πληρεξούσιους του διαδόχου Κωνσταντίνου, Ιωάννη Μεταξά και Βίκτωρα Δούσμανη. Το τηλεγράφημα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Εμπρός, στην Αθήνα αποτελεί την πρώτη αναγγελία της οριστικής κατάληψης της Θεσσαλονίκης, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία λόγω έλλειψης άμεσων πληροφοριών εκ του στρατοπέδου. Η πραγματικότητα φάνταζε διαφορετική, καθώς η λογοκρισία στον Τύπο το προηγούμενο διάστημα είχε πλάσει τη βεβαιότητα της οθωμανικής υπεροχής. Ωστόσο, τα ιστορικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών συνέβαλαν στην καλλιέργεια έντονου κλίματος εθνικής και θρησκευτικής ανάτασης, όπως μνημονεύει η Αγγελική Μεταλληνού-Τσιώμου στις ιστορικές σημειώσεις της για τα 50 χρόνια απελευθέρωσης:

«[…] αι ευχάρισται ειδήσεις ήρχοντο η μία κατόπιν της άλλης μετά πάσης της δυνατής επιφυλακτικότητος και εχεμυθίας […]. Αμέσως τότε, όλα τα κιβώτια των οικιών μας ανεστατώθησαν δια την κατασκευήν των προκαταρκτικών Ελληνικών σημαιών, καθ’ όλην την νύκτα της παραμονής του Αγίου Δημητρίου […]».

Ήδη στις 20 Οκτωβρίου είχε ολοκληρωθεί η κατάληψη των Γιαννιτσών, κρίνοντας έτσι οριστικά υπέρ των Ελλήνων την έκβαση των επιχειρήσεων στην κεντρική Μακεδονία και επιτρέποντας την πορεία του ελληνικού στρατού προς τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ο κίνδυνος της προέλασης των Βουλγάρων ενέτεινε την αγωνία του ελληνικού λαού. Στις 24 Οκτωβρίου ο Κορομηλάς τηλεγράφησε στον Διάδοχο τα νέα της κατάληψης των Σερρών από τους Βούλγαρους και της πορείας τους προς τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη απειλούνταν πλέον από δύση, βορρά και από ανατολή. Υπό το πρίσμα των ραγδαίων αυτών εξελίξεων, υπογράφηκε το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης, ημέρα τιμής του προστάτη και πολιούχου, Αγίου Δημητρίου.

Από την έκδοση: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 1912-1913. Εικονογραφημένη Εξιστόρηση. University Studio Press, 2011.

Πηγές: CNNGREECE, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Advertisements