Θέατρο Κάρολος Κουν: Το θέατρο ζωντανεύει ψηφιακά στο καιρό της πανδημίας

Πέρα από το βασικό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, το Θέατρο Τέχνης επιχειρεί, όπως πολλοί διεθνείς καλλιτεχνικοί οργανισμοί, να αναπτύξει μια ευρύτερη, πολυδιάστατη δράση μέσα από τρεις βασικούς άξονες: το ψηφιακό ρεπερτόριο και την ψηφιακή εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση για επαγγελματίες του θεάτρου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις για όλους μέσα αλλά και έξω από τις δύο σκηνές του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,«το Θέατρο Τέχνης δημιουργεί με αυτό τον τρόπο παραστάσεις και δράσεις που σχεδιάζονται εξαρχής για το διαδίκτυο σε πολυμεσική (web), ηχητική (audio) ή ζωντανή (live) μορφή, ανοίγοντας τον διάλογο μεταξύ θέατρου και ψηφιακής πραγματικότητας σε επίπεδο δημιουργίας και όχι μόνο μετάδοσης, ενώ διευρύνει τη σχέση του θεάτρου και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι επιχειρήσεις ή ο τουρισμός αλλά και επεκτείνει την εκπαιδευτική του δράση πέρα από την επαγγελματική εκπαίδευση ηθοποιών που παρέχει η Δραματική του Σχολή από το 1942 έως σήμερα. Ταυτόχρονα δε διστάζει να βγει έξω, για να συναντήσει το κοινό εκτός θεατρικών σκηνών.

Να σημειωθεί ότι όσα ανακοινώνουμε σήμερα, αποτελούν μόνο την έναρξη ενός παράλληλου με το ρεπερτόριο προγράμματος, που θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν 2020-21.

Παράλληλα, το Θέατρο Τέχνης, τονίζοντας ότι τίποτα δεν  υποκαθιστά τη μοναδική εμπειρία του ζωντανού θεάτρου, προετοιμάζεται για την έναρξη του ρεπερτορίου 2020-21, που πρόκειται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Το φετινό ρεπερτόριο χαρακτηρίζεται από σημαντικές συνεργασίες και συμπράξεις, δίνει έμφαση στο ελληνικό έργο και τους ελληνικούς μύθους αλλά και σε προτάσεις νέων σκηνοθετών, ενώ είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το Θέατρο Τέχνης επιθυμεί φέτος με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να δώσει φωνή σε αξιόλογους καλλιτέχνες που θέλουν να εκφράσουν αυτή τη δύσκολη για όλους μας εποχή: «όσα αισθάνετο η καρδιά»…»

Ακολουθούν οι δράσεις της πλατφόρμας «Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι».

Για περισσότερες πληροφορίες-αιτήσεις, επισκεφθείτε την νέα ιστοσελίδα του Θεάτρου Τέχνης:https://www.theatro-technis.gr/

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ 2020-21

Το ψηφιακό ρεπερτόριο περιλαμβάνει δύο έργα: ένα audio (που θα ανέβει σε μορφή podcast) και ένα web. Η συγγραφή των κειμένων ανατέθηκε σε δύο θεατρικούς συγγραφείς-συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης. Στο νέο web είδος που θα εγκαινιαστεί, η πρωτότυπη, ειδική για το μέσο κινηματογραφική σκηνοθεσία και η κινηματογράφηση θα γίνει από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Διαμαντή Καραναστάση που υπέγραψε και την κινηματογράφηση των πρώτων παραστάσεων που ανέβηκαν στην πλατφόρμα «Θέατρο Τέχνης και στο Σπίτι» τον περασμένο Μάρτιο.

Η συγκεκριμένη δράση υποβλήθηκε τον Μάιο του 2020 ως πρόταση επιχορήγησης ψηφιακού πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και επιχορηγήθηκε με το ποσό των 13.000 ευρώ. Παράλληλα, το Θέατρο Τέχνης προκηρύσσει διαγωνισμό για νέα audio και web έργα που στοχεύει να ενταχθούν αργότερα στο ψηφιακό του ρεπερτόριο.

Αναλυτικά:

-Audio έργο (Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020)- «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΝ»-Κείμενο-Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου.

-Web έργο (Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020)- «ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ»- Κείμενο-Θεατρική Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φλουράκης.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Το Θέατρο Τέχνης προκηρύσσει διαγωνισμό για τη συγγραφή audio και web έργων που θα έχουν ως πηγή έμπνευσης το σύνθημα της σεζόν 2020-21: «Και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά» από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού. Διευκρινίζεται ότι ο στίχος μπορεί να ερμηνευτεί απολύτως ελεύθερα και ανεξαρτήτως ιστορικού πλαισίου.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε πρωτοεμφανιζόμενους, νέους και δόκιμους συγγραφείς που καλούνται να δημιουργήσουν και να καταθέσουν την πρότασή τους με ψευδώνυμο και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση production@theatro-technis.gr, με την ένδειξη audio ή web έργο, έως την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021. Το έργο μπορεί να είναι πρωτότυπο ή διασκευασμένο για τη συγκεκριμένη θεματική και για το μέσο στο οποίο απευθύνεται.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το φετινό πρόγραμμα φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με θέμα την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, το έργο του ιδρυτή του Καρόλου Κουν, σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας κλασικής και σύγχρονης δραματουργίας και πολλά άλλα. Τα πρώτα προγράμματα σχεδιάζονται και προγραμματίζονται να είναι διαθέσιμα από τον Δεκέμβριο του 2020.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

Μετεκπαίδευση Επαγγελματιών

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν εγκαινιάζει τη σεζόν 2020- 21, ένα νέο πρόγραμμα δια βίου άσκησης και μετεκπαίδευσης που απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου: ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες. Η νέα δράση θεσπίζει ως βάση της την άσκηση και την εκπαίδευση μεταξύ συναδέλφων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδικασία, όπου επαγγελματίες θα μοιράζονται την εμπειρία και τη γνώση τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κύκλους: το σταθερό (που απευθύνεται προς το παρόν μόνο σε αποφοίτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και σε καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης) και τους θεματικούς (που απευθύνεται σε όλους τους καλλιτέχνες, επαγγελματίες ή σπουδαστές)

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το Θέατρο Τέχνης προτείνει μια σειρά πρωτότυπων εργαστηρίων, που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες και διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Στόχος είναι η μύηση στην πρακτική αλλά και τη χαρά του θεάτρου, καθώς και η καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων και η απόκτηση γνώσης μέσα από τη θεατρική διαδικασία. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, το Θέατρο Τέχνης προτείνει μια σειρά από παραστάσεις και εκπαιδευτικές-βιωματικές δράσεις με θέμα αρχαίους και σύγχρονους μύθους. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες. Να σημειωθεί ότι θα διαμορφώνεται και θα εμπλουτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Α – ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-«ΦΥΤΩΡΙΟ»

Το εργαστήριο διδάσκει σε εφήβους τις βασικές αρχές του θεάτρου, την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, της φαντασίας, της δημιουργικότητας. Τους μαθαίνει να χρησιμοποιούν το σώμα και τη φωνή τους ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους, ενώ παράλληλα τους παρέχει έναν ασφαλή χώρο δημιουργικής εκτόνωσης.

Β – ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-«ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ»

Στόχος των εργαστηρίων είναι η χαρά της δημιουργίας, της επικοινωνίας, της συλλογικότητας και της έκφρασης μέσα από τη θεατρική διαδικασία. Έχουν ως αφορμή ένα θεατρικό κείμενο ή ένα λογοτεχνικό έργο και επικεντρώνονται πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Γ- ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-«ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

Εργαστήρια που στοχεύουν στην καλλιέργεια της επικοινωνίας, του πνεύματος ομαδικότητας και των εκφραστικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων. Τα business εργαστήρια απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες και όσο και σε εταιρίες: μπορείτε να λάβετε μέρος στα προγραμματισμένα εργαστήρια ή να ζητήσετε να προγραμματιστεί ειδικά για μια εταιρία εργαστήριο σε χρόνο και τόπο επιλογής σας (στο θέατρο ή στην έδρα της εταιρίας σας).

Δ- ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-« ΜΥΘΟΣ»

Εκθέσεις, εκπαιδευτικά-πολιτιστικά προγράμματα, εργαστήρια, παραστάσεις, δρώμενα «ξεναγούν» τον θεατή στην ιστορία του Θεάτρου Τέχνης αλλά και στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Μπορεί να παρουσιάζονται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Κατά τη σεζόν 2020-21, οι δράσεις εμπνέονται από την Ελληνική Μυθολογία και την Επανάσταση του 1821.

Πηγή: thepressproject.gr

Advertisements
Advertisements