Ταξίδια αεροπλάνου και Κορωνοιος

Αν και λόγω του κορωνοιού οι περισσότεροι πλέον έχουν σταματήσει τα ταξίδια, υπάρχουν αρκετοί ακόμη οι οποίοι είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω πάθους, δεν μπορούν να τα διακόψουν. Έτσι το Αμερικάνικο Υπουργείο Άμυνας έκανε πρόσφατα μία έρευνα με το αν τελικά ο κίνδυνος πρόληψης κορωνοϊού εν ώρα πτήσης είναι μεγάλος ή όχι.

Η απάντηση είναι πως αν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, από την αεροπορική εταιρεία και από τους επιβάτες, τότε ο κίνδυνος μόλυνσης από τον Covid-19 είναι μειωμένος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, όταν ένας επιβάτης που κάθεται –εντός καμπίνας αεροσκάφους- φοράει μάσκα, δεν είναι εύκολο να νοσήσει αφού μόλις ένα μέσο ποσοστό 0,003% των σωματιδίων του αέρα που τον περιβάλλουν είναι μολυσμένα.

Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος βήξει και πώς φιλτράρονται τα σωματίδια; Όπως αναφέρει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πτήσεις αεροσκαφών Boeing 777 και Boeing 767 της United Airlines, οι μάσκες βοηθάνε στη μείωση της έκθεσης στη μόλυνση από τον κορωνοϊό – ακόμη και αν αυτός που βήξει κάθεται δίπλα μας. Τα σωματίδια φιλτράρονται μέσα σε περίπου 6 λεπτά, εξαιτίας της λειτουργίας ταχείας ανακύκλωσης του αέρα, του εξαερισμού καθοδικού ρεύματος αέρα, αλλά και των σύγχρονων συστημάτων φιλτραρίσματος του αέρα, που διαθέτουν τα αεροσκάφη.

Να σημειώσουμε πως όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του iefimerida.gr, στην υπόθεση διεξαγωγής της μελέτης υπήρχε ένα μολυσμένο άτομο στο αεροπλάνο, ενώ δεν εξομοιώθηκαν οι συνέπειες από την κίνηση των επιβατών εντός της καμπίνας του αεροσκάφους.

Πηγή: skai.gr

Advertisements