Τα νέα δεδομένα για τους εμβολιασμένους και μη με την μετάλλαξη Δέλτα

Προ μετάλλαξης Δέλτα, χρειαζόταν 60-70% εμβολιασμένος πληθυσμός για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας. Σήμερα το ποσοστό φθάνει στο 90%

Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ Βάνας Σύψα όσον αφορά στο τείχος ανοσίας. «Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σαν να τρέχουμε προς ένα τέρμα, και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ,το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι προ της μετάλλαξης Δέλτα χρειαζόταν ένα 60-70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να διαμορφωθεί τείχος ανοσίας. Το ποσοστό φθάνει πλέον στο 85-90% του γενικού πληθυσμού, περιλαμβανομένων των παιδιών.

Ερωτηθείσα για το αν βλέπει το τέλος της περιπέτειας του κορωνοϊού την άνοιξη του 2022, είπε: «Ο κόσμος έχει πολύ δρόμο μπροστά του». Υπογράμμισε πως εάν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Με αφορμή τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η κ. Σύψα προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις σε φτωχές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Οι ίδιες πιθανόν να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι «αν σκεφθούμε έξω από το στενό πλαίσιο της χώρας μας, υπάρχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά. Θα προσπαθήσουμε στη χώρα μας, όσο είναι δυνατόν, να περιορίσουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Όσο δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα, και δεν προχωρά ο εμβολιασμός σε χώρες πιο φτωχές, είναι λογικό να υπάρχει μετάδοση. Και να εμφανιστούν καινούργιες μεταλλάξεις που να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό. Στόχος είναι όχι απλώς να δούμε το στενό πλαίσιο της χώρα μας, αλλά να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο».

Advertisements