Σύμπραξη Εκδοτών: «Το βιβλίο υπήρξε ο κύριος συμπαραστάτης της ελληνικής κοινωνίας»

Με ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, η σύμπραξη των εκδοτών εκφράζει την σπαρακτική έκκληση να μη βάλουν λουκέτο στα βιβλιοπωλεία. Ανάμεσα στα επιχειρήματα τους βρίσκεται η σημασία του βιβλίου για τους πολίτες αυτές τις δύσκολες ώρες καθώς και η δέσμευση να λειτουργήσουν όπως τα φαρμακεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες πόλεις της Ευρώπης όπου υπάρχει lockdown, τα βιβλιοπωλεία παραμένουν ανοιχτά.

«Το βιβλίο υπήρξε ο κύριος συμπαραστάτης της ελληνικής κοινωνίας και η γοητεία της ανάγνωσης μετρίασε τις σκληρές και άχαρες ώρες όλων μας στη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου-Μαΐου, όταν “Μείναμε Σπίτι” και αποτρέψαμε την εξάπλωση του κορονοϊού», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και σημειώνεται ότι «τα βιβλιοπωλεία είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρά καταστήματα, στα οποία μπορούν εύκολα να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας.

Το SMS για τη μετάβαση στα φαρμακεία μπορεί να περιλαμβάνει και τα βιβλιοπωλεία. Η παραγγελία μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά και ο ενδιαφερόμενος θα παραλαμβάνει το βιβλίο του στην πόρτα του βιβλιοπωλείου, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα φαρμακεία.

Με τον τρόπο αυτόν αποφορτίζονται και οι εταιρίες ταχυμεταφορών, οι οποίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στο διάστημα της προηγούμενης καραντίνας λόγω έλλειψης μέσων να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση βιβλίων».

Η Σύμπραξη των Εκδοτών (Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) υπογραμμίζει επίσης στην επιστολή:

«Ο κόσμος του βιβλίου διαβεβαιώνει τους πάντες ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του και ότι τα βιβλιοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που λειτουργούν τα φαρμακεία.

Με τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά, ο κοινωνικός περιορισμός δεν θα καταλήξει πολιτιστική απομόνωση και θα στηριχθούν και όσοι από τους συμπολίτες μας δεν έχουν εξοικείωση και πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες».

Πηγή: eleytherostypos.gr

Advertisements