Στρατό στέλνει ο Πούτιν στην Ουκρανία, κυρώσεις ετοιμάζει η Δύση

Ρωσικά στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, την ώρα που η Δύση αναζητά κοινή γραμμή για την απάντηση στη Μόσχα. Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα.

Κρίσιμα αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, καθώς εκφράζονται φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στην Ανατολική Ουκρανία. 

  • Μόσχα: Παραμένουμε ανοιχτοί στη διπλωματία
  • Ποια είναι τα σύνορα των λαϊκών δημοκρατιών που αναγνώρισε ο Πούτιν;
  • Με το δάχτυλο στη σκανδάλη αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις
  • ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία και άλλες χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία σήμερα. Δεν έχει κοινή γραμμή η Δύση απέναντι στη Ρωσία.
  • Εκρηκτική σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με μηνύματα προς τη Μόσχα.
  • Το Κίεβο ζητά άμεσες λύσεις και αφήνει αιχμές και προς τη Δύση.

Τι θα συμβεί με το φυσικό αέριο

Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα.

Και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Dreamstime.com

Ο Σουλκγίνοφ πάντως έκανε εκτενή αναφορά στον Nord Stream 2 προειδοποιώντας ότι κυρώσεις που θα περιλαμβάνουν τον αμφιλεγόμενο αγωγό μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε αρκετές μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, που είναι εταίροι με την Gazprom στο έργο.

«Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στο έργο. Θα υπάρχουν ζημιές γι αυτές και κάποιος θα πρέπει να τις αποζημιώσει. Μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Εμείς προχωράμε με τη λογική ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν πρέπει να πολιτικοποιείται». 

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε μεν στις 10 Σεπτεμβρίου του 2021, αλλά η διοχέτευση φυσικού αερίου από τη Ρωσία χρειάζεται την έγκριση της αρμόδια γερμανικής ρυθμιστικής αρχής. Για να το πετύχει αυτό, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η “Nord Stream 2 AG” ίδρυσε θυγατρική στη Γερμανία με την ονομασία “Gas for Europe GmbH”, η οποία και θα είναι η διαχειρίστρια του τμήματος του αγωγού που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος, ως ανεξάρτητη εταιρεία μεταφοράς ενέργειας, όπως προβλέπει η γερμανική νομοθεσία. Ωστόσο η πιστοποίηση της εταιρείας δεν έχει γίνει ακόμα και οι γερμανικές ομοσπονδιακές αρχές έχουν πει ότι η απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.  

Εν τω μεταξύ,  όπως υποστηρίζει ο Ρώσος υπουργός, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα, καθώς οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σχεδόν άδειες. «Ποιος διασφαλίζεται απέναντι σε μια κρίση; Βλέπουμε ότι οι χώροι αποθήκευσης είναι άδειοι, τα αποθέματα σε ορισμένους από αυτούς έχουν χρησιμοποιηθεί κατά 97%, διότι καταναλώνεται φυσικό αέριο που έχει πωληθεί σε χαμηλή τιμή”. Η μόνη άλλη λύση για τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τον Σουλγκίνοφ είναι οι “εναλλακτικές πηγές ενέργειας και το κάρβουνο». Οσο για  το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), είναι αμφίβολο, υποστηρίζει, ότι μπορεί να είναι λύση. «Εάν δεν υπάρχουν συμβόλαια με την Gazprom, μερικές [ρωσικού] ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να αντικατασταθούν με LNG, αλλά όχι μεγάλες. Και το LNG θα είναι πιο ακριβό». 11:54

Βρετανία με επιθετική ρητορική, αναμένεται διάγγελμα Τζόνσον

Έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης στο Λονδίνο, με τον Μπόρις Τζόνσον να προχωρά σε ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες.

Η Βρετανία έχει σηκώσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει», προαναγγέλλοντας κυρώσεις προς τη Μόσχα. 

Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο. Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιών θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

AP Photo/Alberto Pezzali

Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις εξελίξεις:

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές Αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.  

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας. 

Το φυσικό αέριο τραβάει την… ανηφόρα

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκαν περισσότερο από 10% μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η τιμή του βαρελιού Μπρεντ ξεπέρασε τα 98 δολάρια για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014
 

Ποιες χώρες στηρίζουν την απόφαση Πούτιν για το Ντονμπάς

Συρία και Βενεζουέλα έχουν εκφραστεί ήδη θετικά για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι η Δαμασκός στηρίζει την απόφαση της Μόσχας και δεν αποκλείεται σύντομα και το καθεστώς Άσαντ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Παράλληλα, βουλευτής της Βενεζουέλας χαρακτήρισε τις ρωσικές αποφάσεις ως έναν τρόπο για την επίλυση της κρίσης.

Ο Ρόι Ντάζα, μιλώντας στο Sputnik News ανέφερε «η απόφαση του προέδρου Πούτιν σχετίζεται με την προσπάθεια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης πριν από την όποια συνομιλία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Το επίπεδο αντιπαράθεσης έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο επειδή οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί. Εάν η κρίση επιλυθεί διπλωματικά, κάτι που θέλουμε να δούμε, η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να επαναληφθεί επειδή χώρα είναι πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά υπό την κατοχή του ΝΑΤΟ».

Στον δρόμο των κυρώσεων και οι Βρυξέλλες

Έκτακτο Συμβούλιο ΥΠΕΞ στο Παρίσι συγκάλεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Στο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, σε συνέχεια του Φόρουμ για τον ΙνδοΕιρηνικό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ληφθούν αποφάσεις για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αντίδραση και από το Ευρωκοινοβούλιο. Νέες αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την μονομερή επίθεση της κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ζητά η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

 «Η μονομερής επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία δικαιολογεί νέες, αυστηρές, κυρώσεις» αναφέρει η κ. Μέτσολα σε ανάρτησή της στο Twitter. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό της Ουκρανίας σε αυτούς που τους επιτίθενται» πρόσθεσε. «Η θέση του @Europarl_EN είναι ξεκάθαρη: είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας» καταλήγει η ανάρτηση.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»

Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δηλώνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο.

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την πραγματοποίηση συνάντησης Μπλίνκεν – Λαβρόφ, με την Ζαχάροβα να επισημαίνει ότι η χώρα θέλει διάλογο και πως «ακόμη και στις χειρότερες στιγμές, πάντα ήμασταν έτοιμοι για διαπραγματεύσεις».

Μετά τον πόλεμο, έρχονται οι πρόσφυγες -η Πολωνία στο επίκεντρο 

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον μεταβαίνει σήμερα στην Πολωνία. Η χώρα αναμένει να υποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει πλήρως στην Ουκρανία – κάτι που η Johansson θα συζητήσει πιθανότατα σε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Mariusz Kamiński. Αλλά φέρνει και ένα άλλο μήνυμα … 

Η Σουηδή επίτροπος συγκρούστηκε με την πολωνική κυβέρνηση για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης στη Λευκορωσία πέρυσι, όταν ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο έστειλε μετανάστες στα σύνορα της Πολωνίας. Η Επιτροπή κατηγόρησε την απόφαση της Βαρσοβίας να καταστήσει τα σύνορα απαγορευμένη περιοχή, αρνούμενη την πρόσβαση σε ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους. Η Βαρσοβία μπόρεσε να το κάνει αυτό επικαλούμενη “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” στο κοινοβούλιο. Αλλά τώρα ο Γιόχανσον λέει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης όταν λήξει στο τέλος του μήνα. 

Τώρα που η κατάσταση έχει πραγματικά αποκλιμακωθεί, η Πολωνία δεν θα πρέπει να συνεχίσει τη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο Johansson στο POLITICO στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου το Σαββατοκύριακο. “Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στη συνοριακή περιοχή. Το μήνυμά μου είναι: Μην το παρατείνετε. Νομίζω ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή”. 

Ο Γιόχανσον θα συζητήσει επίσης σχέδια έκτακτης ανάγκης με την Πολωνία σε περίπτωση μαζικής εισόδου Ουκρανών προσφύγων – η Πολωνία φιλοξενεί ήδη μεγάλο αριθμό Ουκρανών ομογενών, πολλοί από τους οποίους έφτασαν μετά την εισβολή του 2014.  

Η επίσκεψη της επιτρόπου έρχεται καθώς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανέφερε σε μια αυστηρά διατυπωμένη ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι είναι “βαθιά ανήσυχη για τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίας και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα ευρωπαϊκά σύνορα, αρκετά από τα οποία έχουν οδηγήσει σε τραγικές απώλειες ζωών”.  

Πηγή: efsyn.gr

Advertisements
Advertisements