social media influence

Ο εθισμός στα social media

Καθημερινά από το πρωί έως και το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο, έχουμε στο χέρι μας ένα κινητό. Η εποχή όπως και να το κάνουμε έχει γίνει digital. Πλέον όλες οι υποχρεώσεις μας μπορούν να λυθούν με ένα κλικ στην οθόνη. Δουλειά, αγορές, οφειλές και άλλα πολλά μπορούν να τακτοποιηθούν από τον καναπέ του σπιτιού μας. Όταν όμως φτάνουμε στο κομμάτι της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης τι πάει στραβά; Όλοι σίγουρα έχουμε τουλάχιστον ένα προφίλ στα social media. Η επίδραση τους στην καθημερινότητα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας είναι αναπόφευκτη. Κι αν είχαμε μια ελπίδα να ανεξαρτητοποιηθούμε από αυτά, η παγκόσμια πανδημία μας άλλαξε γνώμη. Στην περίοδο της καραντίνας τα social media χτύπησαν κόκκινο. Όποιος προωθούσε προϊόντα μέσω αυτών, οι πωλήσεις του εκτοξεύθηκαν. Υπήρχαν όμως και υπάρχουν στιγμές, που η επιρροή τους στην ψυχολογία μας είναι κυρίως αρνητική. Η απομόνωση σε συνδυασμό με την προβολή των στιγμών της “τέλειας ζωής” των “influencers”, προκάλεσε σίγουρα έντονες αρνητικές αντιδράσεις.

Περίοδος Καραντίνας 2020

Η περίοδος της καραντίνας , μας έκανε σίγουρα πιο ευάλωτους με ότι μας προβάλλεται στα social media. Μια έκθεση σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών μέσων κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου του κορoνοϊού (COVID-19), από την εταιρεία Obviously, έδειξε αύξηση κατά 76% στις καθημερινές συσσωρευμένες επισημάνσεις “like” στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου 2020 και αύξηση 27% στην αφοσίωση του TikTok.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, διαφημιστές όπως το Amazon Prime, το HBO και ακόμη και η Southwest Airlines αύξησαν τις διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το Instagram, το Twitter και το YouTube, οδηγώντας σε συνολική αύξηση 25% των δαπανών για διαφημίσεις ψηφιακών πλατφορμών. Εταιρείες σε όλες τις βιομηχανίες απασχολούνται με νέες στρατηγικές μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων φιλικών προς το COVID-19, καθώς ο αριθμός των θανάτων του ιού συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο εθισμός

Ο εθισμός σε αυτές τις πλατφόρμες συχνά χαρακτηρίζεται εσφαλμένα ως ατομικό ζήτημα. Πιστεύουμε πως την ευθύνη αυτή την έχει αποκλειστικά ο εαυτός μας που επιτρέπουμε αυτόν τον εθισμό. Αυτό όμως δεν ισχύει, αφού πίσω από τα κοινωνικά αυτά μέσα υπάρχουν εργαζόμενοι να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μας. Αυτό εκούσια ή ακούσια ενθαρρύνει τον εθισμό στα social media. Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν σχεδιαστεί για να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των χρηστών τους με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και με τον τζόγο.

Βομβαρδίζουν καθημερινά το κινητό μας και τον εγκέφαλο μας με μηνύματα, ερεθίσματα , προσφορές και δώρα για να μας προσελκύσουν. Όταν μας παρουσιάζονται καθημερινά προϊόντα που δεν έχουμε, τόσο δελεαστικά μαζί με ένα διάσημο πρόσωπο ή και χωρίς αυτό, είναι λογικό να νιώθουμε άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια. Παρόλα αυτά δεν σταματάμε να τα χρησιμοποιούμε, να βάζουμε τον εαυτό μας στην ίδια οδυνηρή διαδικασία κάθε μέρα.

Η λύση

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα που δημιουργείται βρίσκεται ανάμεσα σε εμάς και στον εαυτό μας. Η λύση για τον εθισμό στα social media είναι τελικά, το να αφιερώσουμε απλώς χρόνο στον εαυτό μας; Οφείλουμε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε δημιουργικές δραστηριότητες. Δεν πρέπει να αφήνουμε πίσω μας πράγματα που μας γεμίζουν , ακόμα κι αν ένα “σκρόλ” στα social media είναι η εύκολη λύση. Ακόμα καλύτερα, ας δοκιμάσουμε νέες δεξιότητες, που ίσως να μας αλλάξουν την ζωή. Αντί να περνάμε χρόνο μόνοι μας, κολλημένοι σε μία οθόνη, ας δώσουμε χρόνο στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Προσοχή! Από κοντά εννοούσα , περάστε χρόνο με αυτούς που αγαπάτε, και προς θεού μην το ποστάρετε κι αυτό στα social.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι όρια, όπως και με όλα τα πράγματα στην ζωή, και φυσικά σωστό προγραμματισμό. Ας ορίσουμε λοιπόν, συγκεκριμένο χρόνο που θα ασχολούμαστε με τα κοινωνικά δίκτυα, ή συγκεκριμένες μέρες. Μην ξεχνάτε, είμαστε κύριοι του εαυτού μας. Όσοι κακοθελητές και να βρεθούν με σκοπό να μας αλλοτριώσουν πρέπει να αντιμετωπίσουν πάντα την προσωπικότητα μας και την πυγμή μας. Είμαστε πιο δυνατοί από όσο πιστεύουμε, να είστε σίγουροι. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα απλά. Λέμε όχι λοιπόν στην αφοσίωση στην “ψεύτικη ζωή” των social media.

Ένα σχετικό άρθρο για τα social media μπορείς να βρείς εδώ

Advertisements