Ρεκόρ ταυτόχρονης παρουσίας 14 ανθρώπων στο διάστημα

Νέο ρεκόρ ταυτόχρονης παρουσίας 14 ανθρώπων στον διάστημα. Οι πρώτοι αστροτουρίστες επισκέφθηκαν το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το τετραμελές πλήρωμα των ερασιτεχνών αστροναυτών, δύο ανδρών και δύο γυναικών, της αποστολής Inspiration 4 της εταιρείας Space X, ήρθαν να προστεθούν στο επταμελές πλήρωμα της αποστολής 65 του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΣΣ) και στο τριμελές πλήρωμα του υπό ανάπτυξη κινεζικού διαστημικού σταθμού Σεντσού-12.

Το προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ήταν η παρουσία 13 ανθρώπων στο διάστημα το 2009, οι οποίοι είχαν στριμωχτεί όλοι στον ΔΣΣ. Φέτος, όμως, οι 14 έχουν βρεθεί στο διάστημα με τρεις διαφορετικές αποστολές.

Εικόνες από το ταξίδι των τουριστών

Συναρπαστική ήταν η πρώτη μέρα του πληρώματος του Inspiration 4 στο διάστημα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού της «τουριστικής» αποστολής στο Twitter.

Οι αστροτουρίστες «ολοκλήρωσαν περισσότερες από 15 περιστροφές γύρω από τον πλανήτη Γη από την εκτόξευση και έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τον γυάλινο θόλο Dragon», επισημαίνεται στο tweet, το οποίο συνοδεύουν φωτογραφίες του πληρώματος των ερασιτεχνών αστροναυτών σε… μεγάλα κέφια.

Με ποια αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν

Οι πρώτοι 4 αστρο-τουρίστες βρίσκονται ήδη στο διάστημα από τα ξημερώματα της Πέμπτης και το αυτοκίνητο που τους μετέφερε στον πύραυλο Falcon-9 της SpaceX δεν θα μπορούσε να μην είναι άλλο από κάποιο της εταιρείας του Elon Musk.

Ο Elon Musk είναι ιδιοκτήτης της SpaceX, της ιδιωτικής εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών διαστημικών μεταφορών, που έφερε σε πέρας την πρώτη στην ιστορία διαστημική αποστολή με 4 αστρο-τουρίστες και χωρίς την παρουσία κάποιου επαγγελματία αστροναύτη ανάμεσά τους.

Η αποστολή αυτή με την ονομασία «Inspiration 4» εκτοξεύτηκε με επιτυχία σήμερα, λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, και οι 4 αστρο-τουρίστες μεταφέρθηκαν στον πύραυλο Falcon-9 με δύο Model X, τα μεγάλα ηλεκτρικά crossover της Tesla, της εταιρείας του Elon Musk.

Τα δύο αυτά Tesla Model X είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά την επίσημη πρόβα της εισόδου των αστροναυτών στον πύραυλο στις 12 Σεπτεμβρίου. Στις 16 Σεπτεμβρίου τα ξημερώματα, τους μετέφεραν από το χώρο των αστροναυτών της NASA  στο χώρο της εκτόξευσης, 2 ½ ώρες πριν ο πύραυλος Falcon-9 εκτοξευθεί στο διάστημα.

Σημειώστε ότι τον τελευταίο χρόνο το Tesla Model X είναι το αυτοκίνητο που μεταφέρει τους αστροναύτες της Space X, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας που έστειλε αστροναύτες σε τροχιά και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, CAR & MOTOR

Advertisements