Πυρκαγιά στο Τατόι: Ο απολογισμός της καταστροφής

Στις υλικές ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου, φαίνεται ότι προστίθενται και νέες, καθώς σήμερα αποκαλύφθηκε με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ότι κάηκαν δυο κοντέινερ, τα οποία βρίσκονταν στην είσοδο των ανακτόρων.

Η φωτιά έφτασε κυριολεκτικά στην περίφραξη των θερινών ανακτόρων και από την κάτω πλευρά έφτασε μέχρι την πισίνα.

Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι εκτός από μέρος του δάσους, κάηκαν το κτίριο του Προσωπικού – με την υπέροχη ξύλινη σκεπή που είχε προ ετών τοποθετήσει το ΥΠΠΟ- και το Διευθυντήριο. Κάηκαν, όμως, ολοσχερώς από την πυρκαγιά δυο από τα τρία κοντέινερ που βρίσκονταν στην είσοδο των ανακτόρων και αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί.

Δεν υπήρξαν απώλειες στα μνημεία

Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν στο iefimerida, ότι τα συγκεκριμένα ήταν αποκομμένα από το σώμα των υπόλοιπων κοντέινερ που καλύπτουν σε έκταση περίπου 3.000 τ.μ., επειδή είχαν ουσιαστικά εργοταξιακή χρήση. Αναφέρουν ότι το ένα είχε χρησιμοποιηθεί ως τουαλέτες και επρόκειτο να παραχωρηθεί στον εργολάβο και στο άλλο φυλάσσονταν αντικείμενα που δεν ήταν αξίας. Κυρίως μπουκάλια μπύρας, χωρίς αξία, που για αυτό το λόγο τα είχαν τοποθετήσει εκεί ξεχωριστά από την υπόλοιπη βασιλική κάβα.

Με τη φωτιά τα μπουκάλια εξερράγησαν και για αυτό το κοντέινερ γέμισε με χιλιάδες γυαλιά. Υπήρχε επίσης ο σκελετός μιας ραπτομηχανής και κάποια μπαούλα από αυτά που μπαίνουν μπροστά από τζάκια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αυτές ήταν οι ζημιές που έγιναν στα δυο κοντέινερ ενώ επιμένουν ότι «απώλειες στα μνημεία δεν υπήρχαν, ενώ στο δάσος είχαμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες».

Ήδη από την Παρασκευή εργαζόμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ κάνουν εργασίες στον χώρο για τον απολογισμό, τον καθαρισμό και την επόμενη μέρα. Αναμένεται σύντομα η αναλυτική ενημέρωση για την πραγματική εικόνα.

Πηγή: iefimerida

Advertisements