Πώς θα διεξαχθεί φέτος η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου – Ποιοι θα φοράνε μάσκα

Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στη διάρκεια των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση οι μαθητές, αλλά και γενικότερα όσοι συμμετέχουν στη παρέλαση θα πρέπει να φορούν μάσκες πριν αλλά και μετά – εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση.

Ενώ οι θεατές θα πρέπει εξίσου να φορούν τις μάσκες τους κατά τη διάρκεια της παρέλασης, καθώς σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Αναλυτικά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε: «Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρουςόπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι.

Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση– εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

Όλοι να φορούν την μάσκα τους

Αναφορικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, η Ματίνα Παγώνη δήλωσε μιλώντας στο Ant1, ότι «όλοι θέλουμε να πάμε στις παρελάσεις, καταλαβαίνω ότι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους». Και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως όλοι να φορούν την μάσκα τους, πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις, είναι πολύ κρίσιμα αυτά, γιατί σε 15 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήρε επίσης την απόφαση των τοπικών Αρχών σε περιοχές, όπως η Ημαθία, να μην γίνουν παρελάσεις, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Αλυσίδα ακυρώσεων

Η ραγδαία, ωστόσο, άνοδος των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες (με 4.165 νέα κρούσματα χθες), σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν ως αποτέλεσμα την ματαίωση των φετινών παρελάσεων κυρίως σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η φετινή, μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα πραγματοποιούνταν σήμερα, αλλά ακυρώθηκε λόγω του εθνικού πένθους από την τραγική απώλεια της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Ως προς τη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, αυτή θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, αλλά θα έχει μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτά, ενώ θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα και όχι πεζοπόρα τμήματα, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, προς αποφυγή συνωστισμού. Η σχετική απόφαση ελήφθη με κριτήριο τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς η Θεσσαλονίκη εμφάνισε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ποσοστό 33% την τελευταία εβδομάδα, ενώ αθροιστικά τα κρούσματα τις τελευταίες 4 εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατά 145%, σημαίνοντας συναγερμό στην πόλη, λόγω και του εορταστικού τριημέρου, που ξεκίνησε χθες, με τη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Την ίδια ώρα, με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜ-Θ), Χρήστου Μέτιου.

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων», αναφέρεται στη σχετική απόφαση που καταλήγει με την επισήμανση ότι «κατά τα λοιπά ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».

Κεντρική Μακεδονία

Την ματαίωση των παρελάσεων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας έχουν αποφασίσει από τις αρχές της εβδομάδας οι τοπικοί φορείς, δεδομένου ότι στην περιοχή σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό, επιτείνοντας τους φόβους των κατοίκων για μαζικές μολύνσεις. Για το λόγο αυτό, σε διευρυμένη σύσκεψη όλων των τοπικών Αρχών, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης και οι τρείς δήμαρχοι του νομού άναψαν «πράσινο φως», για να μην πραγματοποιηθεί παρέλαση για την Εθνική Επέτειο σε καμία περιοχή της Ημαθίας.

Ανάλογη απόφαση ελήφθη από τους τοπικούς φορείς και στον νομό Πέλλας, καθώς σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής εκτιμήθηκε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων, φτάνοντας σε τριψήφιους αριθμούς.

«Δυστυχώς και φέτος θα τιμήσουμε την Εθνική Επέτειο και τους Ήρωες της 28ης Οκτωβρίου με την καθιερωμένη δοξολογία, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα. Η διεξαγωγή των παρελάσεων θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού λόγω συνωστισμού και επειδή έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε τις ανάλογες συνθήκες που θα προστατέψουν την υγεία των συμπολιτών μας αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή των παρελάσεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε μια ενδιάμεση λύση προχώρησαν οι τοπικές Αρχές και στον νομό Σερρών, όπου το εθιμοτυπικό τροποποιήθηκε, για να αποφευχθεί η οριστική ακύρωση της παρέλασης. Η λύση που προκρίθηκε, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στον νομό, είναι να παρελάσουν ανήμερα της εθνικής επετείου μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολικών μονάδων και των πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα εξελιχθεί κανονικά.

Θεσσαλία

Στο χορό της αναστολής των παρελάσεων μπήκε χθες και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, τη ματαίωση των παρελάσεων μαθητικών και στρατιωτικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία.

Η απόφαση ελήφθη, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα Νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες. Με αυτά τα δεδομένα, την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Πηγή: ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ, NEWSBOMB

Advertisements