Προθεσμία 23 ημερών για τη ρύθμιση υποχρεώσεων σε εφορία, δήμους και Πολεοδομία

Γεμάτος με υποχρεώσεις είναι ο Δεκέμβριος για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Εκτός από τους φόρους που θα πρέπει να πληρώσουν για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν από την εκπνοή του 2021 θα πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία, τους δήμους, την Πολεοδομία, Αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων: Εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή διάταξη με την οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους αποκτούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα να υπογράψουν συμβόλαιο με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες έως τις 15 Ιανουαρίου 2022.

 Απαραίτητη προϋπόθεση η δήλωση φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς να έχει υποβληθεί και να έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η Εφορία για να διευκολύνει τους φορολογουμένους ετοιμάζει την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Εκεί θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών.

 Εισοδήματα παλαιότερων ετών

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων (οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της Εφορίας εισέπραξαν μέσα στο 2020 αναδρομικά ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται) θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 τροποποιητικές δηλώσεις. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου. Όμως Οοφόρος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

 Αδήλωτα αναδρομικά 

Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αυτό ισχύει γι αυτούς που έπειτα από διασταυρώσεις της Εφορίας εντοπίστηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι. Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται. Το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.

 Αδήλωτα τετραγωνικά 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αποκάλυψη των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων θα μείνει ανοιχτή έως την τελευταία ημέρα του έτους. Παρά το ότι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν να δοθεί τρίμηνη παράταση.

 Επίδομα θέρμανσης 

Για να εισπράξουν τα νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης των 100-750 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο myΘέρμανση έως τις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο έχουν υποβληθεί πάνω από 750.000 αιτήσεις.

 Αυθαίρετα 

Η προθεσμία για τακτοποίηση αυθαιρέτων με μεγάλες αυθαιρεσίες (αυθαίρετα που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5) λήγει κανονικά αύριο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί παράταση.

Γονικές παροχές 

Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Ωστόσο, οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2021.

 Δηλώσεις από κληρονόμους

Μέχρι 31/12 πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις αυτών που απεβίωσαν το 2020. Επίσης, όσοι κληρονόμησαν περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

 Αλλαγή κατοικίας

Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31/12/21.

Πηγή: newsbomb.gr

Advertisements