Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Biden

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλουν προβάδισμα για τον Biden.

Μετά από τρεις μεγάλες εθνικές δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν προηγείται του τωρινού προέδρου με διψήφια διαφορά, προβάδισμα πολύ ισχυρότερο από το αντίστοιχο της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Η Κλίντον δεν είχε ποτέ τέτοια απόσταση από τον αντίπαλό της για την προεδρία, κι ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές βρισκόταν 3-4 μονάδες μπροστά από τον Τραμπ. Μάλιστα, στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου του 2016, η Κλίντον, ενώ έφτασε μέχρι και τις 7 μονάδες διαφορά από τον Τραμπ, δεν πλησίασε ποτέ το 50% στην πρόθεση ψήφου όπως έχει γίνει τρεις φορές ήδη με τον Μπάιντεν.

Μια μεγάλη διαφορά επίσης σε σχέση με το 2016 είναι ότι έχει περιοριστεί η υποστήριξη σε «τρίτους» υποψηφίους, κάτι το οποίο δίνει στον Μπάιντεν τεράστια ώθηση. Σε ξεχωριστή δημοσκόπηση για το ABC και την Ουάσιγκτον Ποστ το 2016, οι έτεροι υποψήφιοι για την προεδρία συγκέντρωναν περίπου το 7% των ψήφων, ενώ φέτος μόλις το 3%.

Αναλυτές του CNN αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν κάνει την «καλύτερη κούρσα στις δημοσκοπήσεις από το 1936, όταν έγιναν και τα πρώτα polls σε προεδρική μάχη». Πιστεύουν πως ακόμη κι αν οι αναποφάσιστοι στραφούν προς τον Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν και πάλι θα έχει ένα προβάδισμα 5-7 μονάδων.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί από τη «μάχη» των εκλεκτόρων. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπάιντεν μπορεί να έχει έως και 5.000.000 περισσότερες ψήφους και πάλι να χάσει τις εκλογές. Εξάλλου, το 2016 η Χίλαρι Κλίντον είχε προβάδισμα στη λαϊκή ψήφο, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή: naftemporiki

Advertisements