ΠΟΥ: 7 εκατ. πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τουλάχιστον 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτοντας αυστηρότερα όρια για τους κυριότερους ρύπους, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2005 που ο ΠΟΥ επικαιροποιεί τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του για την ποιότητα του αέρα. Τα χρόνια που μεσολάβησαν, προέκυψαν νέα δεδομένα, που δείχνουν πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αντίκτυπο στην υγεία ακόμη και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις από ότι πιστεύονταν στο παρελθόν. 

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ουσιώδες στη ζωή από τον αέρα. Και εντούτοις, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το απλό γεγονός της αναπνοής προκαλεί 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, που οφείλονται κυρίως σε μη μεταδοτικές ασθένειες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. 

Για αυτό τον λόγο ο Οργανισμός μείωσε σχεδόν όλα τα όρια αναφοράς- μη υποχρεωτικά νομικά- που αφορούν κυρίως τους λεγόμενους κλασικούς ρύπους: τα αιωρούμενα σωματίδια, το όζον, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και το μονοξείδιο του άνθρακα.


«Από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές»

«Η ρύπανση του αέρα είναι απειλή για την υγεία σε όλες τις χώρες, ωστόσο πλήττει κυρίως τους πληθυσμούς χωρών χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. 

Οι φτωχές χώρες είναι αντιμέτωπες με αυξανόμενα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία εντείνεται από μια αστικοποίηση μεγάλης κλίμακας και μια οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται κυρίως στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Με την κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι, σύμφωνα με τον Οργανισμό, μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές για την υγεία.

Στα παιδιά, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των πνευμόνων, να προκαλέσει αναπνευστικές λοιμώξεις και να επιδεινώσει το άσθμα. Στους ενήλικες, η ισχαιμική καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι πιο συνήθεις αιτίες πρόωρων θανάτων που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράλληλα, προκύπτουν νέα δεδομένα, που δείχνουν άλλες συνέπειες, όπως ο διαβήτης και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, σύμφωνα με τον Οργανισμό. 

Μάλιστα, οι ασθένειες που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να συγκριθούν με άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως η κακή διατροφή και το κάπνισμα, τονίζει ο ΠΟΥ. 

Πηγή: lifo.gr

Advertisements