Πως εξελίσσεται ο χάρτης του κορωνοιού στην Ελλάδα

Η “έκρηξη” των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Ροδόπη είχε ως αποτέλεσμα να φέρει το lockdown. Έτσι, από αύριο στις 6 το πρωί αυτές οι τρεις περιφερειακές ενότητες μπαίνουν στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού.

Ο πρωθυπουργός το ανακοίνωσε το μεσημέρι, όπως και ότι αύριο θα παρουσιάσει νέα περιοριστικά μέτρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι τα επίπεδα συναγερμού ανεβαίνουν και σε άλλες περιοχές.

Ειδικότερα, από αύριο, Παρασκευή, περνούν στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) η Πέλλα, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, το Κιλκίς, η Πιερία, ο Έβρος, η Ημαθία και η Χαλκιδική.

Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν επίσης η Αρκαδία και η Μεσσηνία, περνώντας από το «πράσινο» στο «κίτρινο» επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη (275 νέα κρούσματα) ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν 1955 ενεργά κρούσματα και ότι πάνω από 4.000 άτομα έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση. Είπε ακόμα ότι ο μέσος όρος ηλικίας των φορέων του ιού είναι στα 35,2 έτη.

Για τη Λάρισα (51 νέα κρούσματα), ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα κρούσματα ανέρχονται σε 343 ενώ στη Ροδόπη συνολικά 217 είναι ενεργά (41 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο) με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό πως εξαίρεση θα αποτελέσουν έως τη Δευτέρα οι μετακινήσεις από και προς τις περιοχές αυτές, αλλά συμπλήρωσε ότι το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί αύριο για όλες τις περιοχές στο επίπεδο 4.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


«Σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» αποφάσισε να ανακοινώσει αύριο, μετά την μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων του Covid-19 το τελευταίο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο μπαράζ νομοσχεδίων, είπε πως δεν θα μπει σήμερα σε λεπτομέρειες. «Θα πω μόνο ότι γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας» είπε.

Την ώρα που στο τραπέζι βρίσκεται η μετάθεση του απαγορευτικού κυκλοφορίας νωρίτερα και το lockdown νομών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών με στόχο να αποφευχθεί ένα καθολικό «λουκέτο».

Πηγή: efsyn.gr

Advertisements