Πώς να μειώσεις την χρήση πλαστικού στην καθημερινότητα σου

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου που θα έχουν έναν μεγάλο αντίκτυπο για το περιβάλλον και την βιωσιμότητα.

Κατάργησε τα πλαστικά καλαμάκια


Ξέρω ότι σου αρέσει να πίνεις το ποτό σου με καλαμάκι, αλλά ας μην γελιόμαστε, δεν είναι και τόσο απαραίτητο.

Σε ότι αφορά τον καφέ αν πίνεις freddo espresso δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να τον πίνεις χωρίς καλαμάκι, αφού την δεύτερη ή τρίτη φορά θα το έχεις ήδη ξεχάσει. Αν ο καφές σου είναι το freddo cappuccino, τότε εδώ θα δυσκολευτείς αλλά και πάλι υπάρχει λύση. Προμηθεύσου με baboo ή μεταλλικά καλαμάκια τα οποία πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται.

Επειδή καταλαβαίνω ότι δεν είναι καθόλου πρακτικό να κουβαλάς παντού δικό σου καλαμάκι, ξεκίνα τουλάχιστον από το σπίτι και το γραφείο και η μείωση της χρήσης τους θα είναι έτσι κι αλλιώς δραματική. Ελπίζουμε σύντομα να τα καταργήσουν και τα μαγαζιά.

Άλλαξε την οδοντόβουρτσά σου


Και δεν εννοώ να αλλάξεις την πλαστική σου οδοντόβουρτσα με μία ακόμα πλαστική. To 99% των οδοντοβουρτσών δεν ανακυκλώνονται, διασπώνται σε περισσότερα από 1000 χρόνια και καταλήγουν είτε να επιπλέουν στις θάλασσες είτε να κείτονται για (εκατοντάδες) χρόνια στις χωματερές. Σκέψου ότι ο μέσος άνθρωπος πετάει 200 οδοντόβουρτσες στη ζωή του, οπότε μιλάμε για τρισεκατομμύρια τεμάχια που μολύνουν τη γη, τον αέρα και το νερό.

Τι μπορείς να κάνεις;

Άλλαξε την οδοντόβουρτσα σου με μία φιλική προς το περιβάλλον οδοντόβουρτσα από μπαμπού ή ανακυκλώσιμα υλικά.

Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης

Άλλο ένα πλαστικό υλικό που χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά και πετάμε, μη σκεφτόμενοι ότι η πλαστική μεμβράνη ούτε ανακυκλώνεται αλλά ούτε διασπάται με αποτέλεσμα να καταλήγει στους ωκεανούς και να σκοτώνει χιλιάδες ψάρια και θηλαστικά ετησίως.

Τι μπορείς να κάνεις;

Χρησιμοποίησε γυάλινα δοχεία για την αποθήκευση του φαγητού στο ψυγείο και γυάλινα lunchboxes για να παίρνεις φαγητό στο γραφείο. Τύλιξε το σάντουιτς σου ή τρόφιμα που θες να βάλεις στο ψυγείο σε λαδόκολλα.

Μπορείς να γιορτάσεις και χωρίς μπαλόνια

Άλλο ένα “‘άχρηστο” πλαστικό αντικείμενο που χρησιμοποιούμε μόνο μια φορά και επιβαρύνουμε το περιβάλλον αφού δεν ανακυκλώνεται ούτε διαλύεται.

Τι μπορείς να κάνεις;

Στόλισε το πάρτυ σου με λαμπιόνια και χάρτινα σημαιάκια. Είναι πολύ πιο όμορφα και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και στις επόμενες γιορτές.

Πηγή: madameginger

Advertisements