Ποια είναι τα τρία νέα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης

Στη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό 2022, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ενάντια στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Τι σημαίνουν οι νέες παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά, το μέτρο που αφορά τους αγρότες.

Την κρατική ενίσχυση στα τιμολόγια του ρεύματος και την επιπλέον έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, παράλληλα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «Ανακοινώνω τρία νέα πρόσθετα μέτρα τα οποία αφορούν καταναλωτές και επιχειρήσεις. Πρώτον θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο. Αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεύτερον θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο. Τρίτον όσον αφορά στους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο».

μέτρα μητσοτάκη
Επιγραμματικά τα τρία νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Για τον Δεκέμβριο θα αυξηθεί η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης. Η στήριξη πλέον διαμορφώνεται στα 165 ευρώ / MWh, για τους πρώτες 300 KWh, από 130 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει πως η επιδότηση θα ανέρχεται πλέον στα 49,5 ευρώ τον μήνα, αντί 39 ευρώ τον μήνα που ήταν ως τώρα.

Οι δικαιούχοι Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ), τον Δεκέμβριο θα λάβουν στήριξη 185 ευρώ / MWh από 150 ευρώ που ήταν ως τώρα, με την επιδότηση να φτάνει στα 55,5 ευρώ τον μήνα, από 45 ευρώ τον μήνα.

Οι εκπτώσεις στο φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική Mwh.

Στήριξη των αγροτών

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Μέτρα για αγρότες
Περιληπτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες

Η Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης στο 15902

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πηγή: newsbomb.gr

Advertisements