Παλαμήδι: Γιατί 999 σκαλιά και όχι 1000;

Όλοι γνωρίζουμε το περιβόητο κάστρο του Ναυπλίου με το όνομα Παλαμήδι. Εικάζεται πως αποτελείται από 999 σκαλιά. Ισχύει;

  • Σύμφωνα με τον Κώστα Ρωμαίο στο Παλαμήδι τα σκαλοπάτια είναι ακριβώς 999. Όπως αναφέρει: “ Ο λαϊκός θρύλος επιμένει να υποστηρίζει ότι τα σκαλοπάτια που οδηγούν εκεί ψηλά είναι ακριβώς 999. Πρόκειται για έναν αριθμό που είναι τουλάχιστο παράδοξος. Υπόκειται βέβαια η «προσεκτική σκοπιμότητα», να μη συμπλη­ρωθεί ο αριθμός χίλια με ένα ακόμη σκαλοπάτι. Αλλά, γιατί; Δεν έχω υπ’ όψη μου να έχει ασχοληθεί ποτέ κανείς άλλος με αυτό τον περίεργο αριθμό. Αλλά νομίζω τώρα, σε συσχετισμό με όσα πιστεύονται για τον αριθμό χίλια, ότι καταβάλλεται μια συστηματική φροντίδα, γιατί θα είναι το «μοιραίο σκαλοπάτι» της καταστροφής και του ολέθρου. Το κάστρο, που έχει χίλια σκαλοπάτια, προορίζεται να κυριευθεί εύκολα. Το κάστρο όμως με τα 999 σκαλοπάτια θα παραμένει ανηφορικό, δύσκολο, άπαρτο. Τέτοιο είναι το περήφανο Κάστρο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο. Έχει 999 σκαλοπάτια, εί­ναι για τούτο ένα κάστρο δυνατό και άπαρτο.”
  • Σύμφωνα με τον Γεώργιος Ν. Αλμυρούζης, Γαλάζιοι Αντίλαλοι, Χίος 1953, σελ. 57. «Η άνοδος στο Παλαμήδι δεν είναι από τις εύκολες δουλειές. Πρέπει να διασκελίσει κανείς 999 σκαλοπάτια, όπως λέγουν, διότι το χιλιοστό σκαλο­πάτι, σύμφωνα με την στοματική παράδοση, το έσπασε το άλογο του Κολο­κοτρώνη. Φυσικά μόνο με την φαντασία τους μπορούσαν να ανεβάσουν το άλογο του Κολοκοτρώνη εκεί πάνω. Στην πραγματικότητα τα σκαλοπάτια είναι 890».
  • Μερικοί υποστηρίζουν πως το 999 είναι το αντίθετο του 666. Το 666 είναι συνυφασμένο με το κακό. Οπότε, εικάζεται πως έφτιαξαν 999 σκαλοπάτια για να είναι προστατευμένο με το καλό.
  • Σύμφωνα με μία μαθηματική έννοια, το 9 έχει μία μοναδικότητα, που οι Αρχαίοι Έλληνες την γνώριζαν. Έτσι πολλοί πιστεύουν, πως ήθελαν οι αρχαίοι να δώσουν μία μοναδικότητα και κάτι το ξεχωριστό στο κάστρο. Η μοναδικότητα του αριθμού 9 είναι πως αν πολλαπλασιάσουμε το 9 με οποιονδήποτε αριθμό και προσθέσουμε μεταξύ τους τα ψηφία του γινομένου, το άθροισμα είναι και πάλι 9.
  • Ο αριθμός 9 είχε αναφερθεί και στον Όμηρο σαν κάτι το ξεχωριστό. Από την αρχαιότητα, ο αριθμός 9 θεωρούνταν ότι είχε μυστική και ανεξήγητη δύναμη. Το 9 ισούται με το γινόμενο 3 επί 3. Αν λοιπόν, στον αριθμό 3 είχαν μεγάλη εκτίμηση οι μάγοι και οι αποκρυφιστές των διαφορών εποχών, ήταν λογικό τον αριθμό 9 να το εκτιμούν ακόμη περισσότερο, εφόσον είναι πιο ισχυρό από το 3 και πόσο μάλιστα να εμφανίζεται 3 φορές 999. Οι Αρχαίοι Έλληνες  πίστευαν πως το 9 συμβόλιζε την έννοια του συνόλου του γνωστού και άγνωστου κόσμου, δηλαδή του ήλιου, της σελήνης και των άλλων επτά γνωστών πλανητών την τότε εποχή.
  • Τέλος, πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την ύπαρξη 999 σκαλιών. Πιστεύουν πως πρόκειται για μία εικασία, διότι τα σκαλοπάτια για αυτούς είναι λιγότερα. Υποστηρίζουν πως η φήμη περί 999 σκαλιών δημιουργήθηκε απλώς για να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου και να αυξήσει τον τουρισμό, ενώ στην πραγματικότητα είναι 857.
Advertisements