Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου🌹

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για ν’ αναδείξει τα προβλήματα των γυναικών και να προωθήσει τα δικαιώματά τους!

Δικαιώματα, χρόνια πάλευε η γυναίκα ν’ αποκτήσει
γιατί την καταπίεση, βαριά την είχε ζήσει!
Μια μέρα σαν κι αυτή πήρε τη ζωή της
γι’ αυτό καθιερώθηκε η μέρα η δική της!
Μ’ αλοίμονο αν γιόρταζε το χρόνο μιαν ημέρα
αυτή που ονομάζεται ΓΥΝΑΙΚΑ και ΜΗΤΕΡΑ
by Χρήστος Νικολακόπουλος

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας όμως, πρωτογιορτάστηκε στις 28/2/1909 στην Ν. Υόρκη ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8/3/1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό όμως, αμφισβητείται σήμερα από μερίδα Αμερικανών Ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ λοιπόν, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δεύτερου Συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που έλαβε χώρα στην Κοπεγχάγη (26-27/8/1910). Εκατό Σύνεδροι από 17 χώρες, υιοθέτησαν την πρόταση 3 Γερμανίδων, της Λουίζε Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ, να εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιελάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που τότε ήταν το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Φέτος, 8/3/21, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφιερώνει την ημέρα αυτή στον Παγκόσμιο Αγώνα των Γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19…στις γυναίκες δηλαδή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας του Κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις Υπηρεσίες Υγειονομικής Περίθαλψης.

Σήμερα, θα τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας μέσω βιντεομηνύματος, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Καμάλα Χάρις, καθώς και η Πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας κ. Τζασίντα Άρντερν:

Παρακολουθήστε τη Σύνοδο Ολομέλειας στις 8 Μαρτίου σε απευθείας μετάδοση από τις 17.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Advertisements