Οι εκπαιδευτικές μουσειοσκευές ταξιδεύουν μαζί με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFΗ

Με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που στηρίζει ενεργά όλες τις πρωτοβουλίες του για την προώθηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρη τη χώρα, δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στους προορισμούς τους: Στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ελευθερούπολης στην Καβάλα.

Πρόκειται για δύο βαλίτσες, οι οποίες, με τη χρήση διαδραστικού παιχνιδιού και αντιγράφων από εκθέματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού και από αγγεία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τις συλλογές του μουσείου, να ανακαλύψουν την ιστορία και να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, η Eurolife FFH στηρίζει τις εκπαιδευτικές μουσειοσκευές του Μουσείου, σκοπός των οποίων είναι να μεταφέρουν τη μουσειακή εμπειρία σε διαφορετικά σημεία της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά, ενήλικες, εκπαιδευτικούς και οικογένειες να μάθουν περισσότερα για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Οι μουσειοσκευές περιλαμβάνουν αντίγραφα αντικειμένων του Μουσείου, έντυπο υλικό, υλικό σε ψηφιακή μορφή και εκπαιδευτικά παιχνίδια και είναι αναμφίβολα ικανές να ζωντανέψουν το Μουσείο οπουδήποτε μεταφερθούν. Με άλλα λόγια, δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και με έναν πρωτότυπο τρόπο να έρθουν σε επαφή με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και να μάθουν για τα αρχαία ελληνικά αγγεία.

Η μουσειοσκευή με θέμα την Αρχαία Ελληνική Κεραμική βρίσκεται ήδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας, απ’ όπου και είναι διαθέσιμη προς δανεισμό από μουσεία, σχολεία και άλλους φορείς της περιοχής. Παράλληλα, η μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό έχει μεταφερθεί στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου, ο οποίος εγκαινιάστηκε από τη Eurolife FFH σε συνεργασία με τον Δήμο Πάτμου, την Ομάδα Αιγαίου και τη HOPEgenesis το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020.

Οι Μουσειοσκευές

Η Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σχεδιάστηκε για τους μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τη γνωριμία με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό με έναν διαδραστικό και δημιουργικό τρόπο. Ο Πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός καλύπτει την περίοδο 3200-2000 π.Χ., περίοδος γνωστή και ως Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, καθώς τότε άρχισε η συστηματική χρήση μετάλλων για την κατασκευή εργαλείων, όπλων και άλλων αντικειμένων. Οι πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες της περιόδου είναι τα μαρμάρινα ειδώλια και τα περίτεχνα μαρμάρινα σκεύη.

Η Μουσειοσκευή της Αρχαίας Ελληνικής Κεραμικής του Μουσείου παρέχει πληροφορίες για τα βασικά στάδια κατασκευής ενός πήλινου αγγείου, τους πιο αντιπροσωπευτικούς κεραμικούς ρυθμούς -τον τρόπο δηλαδή διακόσμησης των αγγείων κατά τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή και την Κλασική περίοδο στην Αττική-, τα σχήματα και τις ονομασίες των αγγείων, καθώς και τη σχέση ανάμεσα στα διάφορα σχήματα και τη χρήση. Τα αρχαία αγγεία είναι τα αντικείμενα που συναντάμε πιο συχνά στα Μουσεία. Μόνο από την Αττική έχουν σωθεί περίπου 80.000 ακέραια διακοσμημένα αγγεία. Παρατηρώντας κανείς τις παραστάσεις πάνω σε αυτά, μαθαίνει πώς ζούσαν, ντύνονταν, διασκέδαζαν, δούλευαν και λάτρευαν τους θεούς τους οι αρχαίοι Έλληνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements