Ο Ψυχολογικός Απολογισμός των Χριστουγέννων

Η γιορτή των Χριστουγέννων αναμφισβήτητα θεωρείται η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, αφού παίζουν και λαμβάνουν δώρα σε υπέρτατο βαθμό. Ισχύει ωστόσο το ίδιο για τους ενήλικες; Μήπως η εκάστοτε χρονική περίοδος σε συνδυασμό με τα όσα βιώνει ο ενήλικας ορίζουν τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές είτε όμορφες, είτε οδυνηρές;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όλοι έχουμε μέσα μας κάποιο πόνο, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Υπάρχουν όμως στιγμές που ο πόνος κορυφώνεται ή τουλάχιστον φαντάζει μεγαλύτερος. Τέτοιες στιγμές είναι συνήθως οι διακοπές, όπως τα Χριστούγεννα. Στις γιορτές των Χριστουγέννων, ο άνθρωπος κάνει τον ψυχολογικό απολογισμό του. Ο πόνος που πιθανόν να υποβόσκει βρίσκει τροφή στις ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας, καθώς και στις πληγές μας που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια που πραγματοποιείται ο απολογισμός.

Η καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου λειτουργεί ως καταλύτης αναστολής σκέψεων. Η ρουτίνα δεν δίνει τον απαραίτητο χρόνο στο μυαλό για να σκεφτεί, διότι το κρατά απασχολημένο με διάφορες έννοιες. Όπως για παράδειγμα, την εργασία, την κίνηση στους δρόμους, να προλάβει να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες στον απαιτούμενο χρόνο και μάλιστα αποτελεσματικά.

Τα Χριστούγεννα όμως οι ρυθμοί αλλάζουν. Έχουμε περισσότερο χρόνο ξεκούρασης, συνεπώς περισσότερο χρόνο για απολογισμό. Ξέρετε, όταν σκεφτόμαστε, συνήθως σκεφτόμαστε όσα μας λείπουν και όσα δεν έχουμε υλοποιήσει. Στον απολογισμό αναδύονται όσα μας πληγώνουν και τα είχαμε θάψει βαθιά μέσα μας, για να ανταπεξέλθουμε στους έντονους ρυθμούς της βιοπάλης. Οπότε με την πρώτη ευκαιρία βγαίνουν στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα τη λύπη μας. Όμως ταυτόχρονα μας θυμίζουν τι έχουμε ανάγκη.

Τα συναισθήματα είναι αποκυήματα των παιχνιδιών του εγκεφάλου. Πρώτα συνειδητοποιούμαι, μετά αφομοιώνουμαι και τέλος νοιώθουμε. Ίσως πρέπει να “ακούσουμε” αυτή την μελαγχολία. Γιατί όχι να μην λειτουργήσει ως ευκαιρία να δώσουμε προτεραιότητα στους στόχους μας και να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Πηγή Φωτογραφιών: drosostalida.gr , protothema.gr

Advertisements