Νότια Κορέα:Αισιοδοξία για ευόδωση ενός ενιαίου βασικού εισοδήματος

Οι συνθήκες που επέφερε ο κορονοϊός αλλά και οι επικείμενες συνέπειες της αυτοματοποίησης μεγάλου ποσοστού της βιομηχανίας της χώρας που θα επέλθει άμεσα τα επόμενα χρόνια, έδωσαν ώθηση στην δημοτικότητα της ιδέας ενός ενιαίου βασικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, όταν η επαρχία Gyeonggi πρότεινε την πληρωμή 500.000 γουόν (430$) το χρόνο ανά άτομο ενόψει πανδημίας, η ιδέα του βασικού εισοδήματος που δεν ήταν ξένη στους Κορεάτες, ήρθε στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής εκ νέου.

Μάλιστα, προσδοκάται το ποσό αυτό να δίνεται μηνιαία στους πολίτες στο μακροπρόθεσμο μέλλον.

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η μηνιαία πληρωμή, θα χρειαστεί ένας προϋπολογισμός που αγγίζει τα $256 δισ., ποσό που ξεπερνά εις διπλούν τον τωρινό εθνικό προϋπολογισμό.

Ο Κυβερνήτης της επαρχίας Gyeonggi, ο οποίος ξεκίνησε την πρωτοβουλία, δηλώνει αισιόδοξος ότι οι προαναφερθέντες οικονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν μέσα στα επόμενα 15 με 20 χρόνια, με την αύξηση φορολογίας.

Η Κορέα έχει επιδείξει μέχρι στιγμής καινοτόμες ιδέες και ευρηματικότητα τόσο κατά την διαχείριση της πανδημίας όσο και κατά την μεταβατική περίοδο αυτής, εφαρμόζοντας με επιτυχία το Korean New Deal. Υπό αυτό το πλαίσιο αναφοράς, η επίτευξη του μακρόπνοου και ακριβού ενιαίου εισοδήματος φαντάζει πιθανή και πραγματοποιήσιμη.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από thediplomat και από asia.nikkei

Advertisements