Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Ο θρίαμβος της Luise Glück

Η Luise Glück γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Όταν ήταν ακόμα έφηβη, ήρθε αντιμέτωπη με την νευρική ανορεξία την οποία κατάφερε να ξεπεράσει.Τελειώνοντας το σχολείο παρακολούθησε μαθήματα στο «Sarah Lawrence College» και το «Columbia University» όμως δεν ολοκλήρωσε εκεί τις σπουδές της . Ξεκίνησε να γράφει και να διδάσκει ποίηση σε ακαδημαικά ιδρύματα.

Η ποίηση της Glück περιγράφεται συχνά ως αυτοβιογραφική και έντονα συναισθηματική. Η καθημερινότητα και οι προσωπικές τις εμπειρίες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την ποιητική της γραφή. Αντλώντας στοιχεία από το μύθο, την ιστορία ακόμα και την ελληνική κλασική γραμματολογία αποτυπώνει το δικό της στίγμα ανάμεσα στους ποιητές.

Μια σειρά από μελετητές έχουν ασχοληθεί με τον τρόπο με τον οποίο η Louise κατασκευάζει τις ποιητικές της προσωπογραφίες, καθώς και στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσεται μεταξύ της αυτοβιογραφίας και του κλασικού μύθου.

Το ποιητικό και το δοκιμιακό της έργο έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως τόσο από την ακαδημαική όσο και την λογοτεχνική κοινότητα. ‘Εχει βραβευτεί ήδη στο παρελόν με πολλά βραβεία όπως: Pulitzer Prize for Poetry (1993), Bollingen Prize (2001), US Poet Laureate (2003–2004), National Book Award (2014) NationalHumanities Medal (2015).

Δύο από τις πιο γνωστές ποιητικές της συλλογές είναι « Ο θρίαμβος του Αχιλλέα» ( The Triumph of Achilles) και «Η άγρια Ίρις» (The Wild Iris).

εξώφυλλο
εξώφυλλο

Η πορεία της στο χώρο της διανόησης και η συνεισφορά της στη λογοτεχνία της “χάρισαν” φέτος την μεγάλη τιμή να βραβευτεί επίσης και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Luise εργάζεται τώρα ως αναπληρώτρια καθηγήτρια και συγγραφέας στο Πανεπιστήμιο του Yale. Ζει στο Cambridge της Μασαχουσέτης.Το έργο της υπήρξε και συνεχίζει να είναι αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης. Το συγγραφικό της έργο μεταξύ αυτών και χειρόγραφά της, στεγάζονται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Yale η οποία φιλοξενεί σπάνια βιβλία και χειρόγραφα.

Louise Glück, in 1968.Credit…Fred W. McDarra

Παρακολουθείστε την ίδια να απαγγέλει ένα απόσπασμα από τη συλλογή της «Faithful and virtuous night» για την οποία έλαβε το αμερικανικό κρατικό βραβείο βιβλίου ποίησης (2014).

βίντεο από το National Book Foundation

#womanpower

Advertisements