Νέο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής-Σκανάρισμα αποδείξεων μέσω smartphone

Το ενδεχόμενο να επαναφέρει τις χάρτινες αποδείξεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω μιας νέας πλατφόρμας για smartphones, να σκανάρουν και να στέλνουν στην ΑΑΔΕ τις χάρτινες αποδείξεις των συναλλαγών τους.

Αυτό που ενδιαφέρει την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών είναι να διασταυρώνεται αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή και όχι από μηχανή – μαϊμού.

Για να υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δώσει κίνητρα.

Στα σενάρια που εξετάζονται για τα κίνητρα αυτά ξεχωρίζουν τα εξής :

  • Η διοργάνωση φορολοταρίας όπου τον ρόλο του λαχνού θα παίζουν μόνο οι αριθμοί των χάρτινων αποδείξεων που θα έχουν σκαναριστεί και αποσταλεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
  • Οι σκαναρισμένες αποδείξεις να συνυπολογίζονται ώστε να πιάνει ο φορολογούμενος το όριο του 30% και να μην του επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίζονται.

Καθώς ο λόγος για τη φορολοταρία, πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να γίνει πιο ελκυστική στους φορολογουμένους και να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ένα από τα σενάρια για τις αλλαγές που εξετάζονται είναι να δίδονται μέσα από την κλήρωση πιο μεγάλα σε αξία ποσά, αλλά σε πιο λίγους. Επίσης εξετάζονται πιο συχνές κληρώσεις αλλά και τρόποι για τη μεγαλύτερη προβολή τους στο κοινό. Σημειώνεται πως σήμερα η φορολοταρία δίνει κάθε μήνα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς φορολογουμένους.

Πηγή: NEWSBOMB

Advertisements