Ναδίρ αποδόσεων ελληνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων

Η αποδοση 10 ετίας στα ελληνικά ομόλογα έπεσε στο 0,77% και το spread στις 135 μονάδες ενώ οι αποδόσεις 15ετίας κάτω από το 1%. Αισιοδοξία για την εξοδο της χώρας στις αγορές.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να ανακοίνωσε εχθές στη Βουλή ότι –παρά την κρίση και τα μέτρα στήριξης- η χώρα διαθέτει αποθέματα ασφαλείας 37,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ίδια ώρα όμως οι «Σειρήνες» των διεθνών αγορών καλούσαν την χώρα μας να βγει να δανειστεί ξανά με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, για να διατηρήσει ή και να επαυξήσει τα ταμειακά της αποθέματα.

Η Αθήνα έχει δείξει ότι τηρεί τον αρχικό της δανειακό σχεδιασμό χωρίς να δείχνει ότι ξεμυαλίζεται, αφήνοντας άλλες χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία που κτυπήθηκαν από την κρίση, να σπεύσουν πρώτες από όλους να δανειστούν. Όσο τηρεί την στάση αυτή όμως, πέφτουν και άλλο τα επιτόκια που της προσφέρουν για να την δανείσουν οι επενδυτές.

Είναι προφανές ότι η Αθήνα εξετάζει και προετοιμάζει την επόμενη έξοδό της στις αγορές. Απολαμβάνει ίσως λίγο περισσότερο την πολυτέλεια να μη φορτωθεί άκριτα χρέος, «τιμωρώντας» κατά κάποιον τρόπο και τους επενδυτές που δεν της εμπιστεύονταν έως πρόσφατα φθηνά τα κεφάλαιά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι σε όλην την Ευρώπη τα επιτόκια σχεδόν όλων ομολόγων κατέρρεαν, με εξαίρεση της Ρωσίας (+0,25% το 10ετές στα 5,995%) και της Τουρκίας (+3,36% το 10ετές στα 13,705%) όπου ανέβαιναν και όσοι είχαν αγοράσει ήδη ομόλογα των χωρών αυτών χάνουν λεφτά. Οι Επενδυτές όμως χάνουν που αναζητούν λίγη ασφάλεια μέσα στην ύφεση που έχει ισοπεδώσει τις αγορές, χάνουν από τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρωζώνη. Και επιζητούν τα ελληνικά ομόλογα, ως μία από τις ελάχιστες διεξόδους για να μη χάσουν κεφάλαιο με αρνητικά επιτόκια, αλλά χωρίς να αναλάβουν και ουσιαστικό ρίσκο.

Πηγή: ‘Εθνος.

Advertisements