Μόνιμη μείωση σε 5 φόρους – Δείτε εδώ τις ελαφρύνσεις

Έρχεται μόνιμη μείωση σε πέντε φόρους. Την παράταση έως το τέλος του 2022 και τη μονιμοποίηση το 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και στα εισιτήρια στον κινηματογράφο, προετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο.

Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022. Βέβαια θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί για ένα εξάμηνο ακόμα και στη συνέχεια θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει γίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προετοιμασία και εκτιμάται ότι η εξέλιξη θα είναι θετική.

Εφόσον δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως ένα νέο μεγάλο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση επιδιώκει από το 2023 να επιστρέψει στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Προχωρώντας σε περαιτέρω μείωση της φορολογίας, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο καλάθι των φοροελαφρύνσεων που έχουν μπει στο μικροσκόπιο είναι και η εισαγωγή δύο φορολογικών συντελεστών, ΦΠΑ 22% από 24% και χαμηλό ΦΠΑ 11% από 13%. Όλο αυτό βέβαια προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί εξαιτίας των ανατροπών που προκάλεσε η πανδημία.

Τα οφέλη

Η σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας φαίνεται να οπλίζει το οικονομικό επιτελείο με τη δυνατότητα για περισσότερες παρεμβάσεις το επόμενο έτος. Η μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερη ευελιξία και παροχές.

Παράλληλα, η επέκταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2022 επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει ελαφρύνσεις. Ακόμα και αν αυτές εξακολουθήσουν να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Ωστόσο, τα προσωρινά μέτρα του 2022 θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα από το 2023.

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών. Όσες βέβαια εξακολουθούν να επηρεάζονται από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Ο κλάδος της εστίασης πιέζει για μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τζίρου λόγω των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πωλούνται φθηνότερα τα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα. Βέβαια ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. Επιπλέον, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσει πλεονέκτημα στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Γιατί θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο, καθώς θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές. Με δεδομένο βέβαια ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί και η κατανάλωση, ενώ θα αυξηθεί και η φορολογική συμμόρφωση.

Τι αφορά

Η εξάμηνη παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι το τέλος της ίδια χρονιάς και το σχέδιο μονιμοποίησης των χαμηλών συντελεστών αφορά τα εξής:

  1. Μείωση συντελεστή στο τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαµονή µε το σύστηµα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%). Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.
  2. Στις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  3. Στην εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  4. Στον πολιτισμό: Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% θα παραμείνει και στα εισιτήρια του κινηματογράφου.

Πηγή: enikos.gr

Advertisements