Μετά τα φαρμακεία και στα σχολεία self test για τους μαθητές – Πώς θα χορηγούνται (pics)

Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε διευκρινήσεις σχετικά με τα 7 self test την εβδομάδα που πρέπει να κάνουν τα παιδιά στα σχολεία σε περίπτωση κρούσματος στην τάξης τους

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως τα έξτρα self test και rapid test, σε περίπτωση κρούσματος θα τα προμηθεύονται από τα ίδια στα σχολεία.

Η υπουργός είπε ότι ήδη τα παιδία θα έχουν προμηθευτεί τα δύο δωρεάν self test από τα φαρμακεία και πως το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει πάνω από 7.000.000 rapid και self test στα σχολεία και στους διευθυντές.

Τόνισε μάλιστα πως τα κοντινά κρούσματα θα παίρνουν και θα ζητάνε από τους διευθυντές αυτά τα +3 τεστ την εβδομάδα, εντελώς δωρεάν, υπενθύμισε ότι είναι μόνο για τα κοντινά άτομα των κρουσμάτων.

Σχετικά με τις κριτικές που δέχεται η υπουργός Παιδείας για το ότι τα τεστ είναι πολλά, δήλωσε πως το γνωρίζει, αλλά το κράτος τα παρέχει δωρεάν και πως είναι απαραίτητο για την προστασία όλων.

Παράλληλα, είπε ότι σε περίπτωση κρούσματος σε τάξη, το παιδί κάνει τεστ και αν βγει αρνητικό πηγαίνει στο σχολείο και δεν κάθεται σπίτι.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός τόνισε, πώς όποτε μένει το παιδί με κορονοϊό στο σπίτι οι γονείς δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού.

Πώς θα χορηγούνται τα self test από τα σχολεία – Αναλυτικές οδηγίες

Τονίζεται ότι οι διευθυντές των σχολείων έχουν το δικαίωμα να δίνουν βεβαιώσεις για δωρεάν rapid test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές.

Τι κάνουν οι επαφές «Κοντινές Θέσεις» (ΚΘ ή «Σταυρός»)

Οι επαφές «Κοντινές Θέσεις» (ΚΘ ή «Σταυρός») που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο:

  • Οι μαθητές που κάθονται δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να μπουν σε απομόνωση.
  • Πραγματοποιούν 3 επιπλέον self-test τα οποία χορηγούνται από το Σχολείο. Υποβάλλονται, δηλαδή, σε καθημερινό διαγνωστικό έλεγχο για διάστημα 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
  • Tα δύο rapid test μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν σε δημόσια δομή με βεβαίωση του Δ/ντη της σχολικής μονάδας.
  • Τα αποτελέσματα όλων των διαγνωστικών ελέγχων επιδεικνύονται το πρωί της επόμενης ημέρας κατά την προσέλευση στο Σχολείο

Τι κάνουν οι εμβολιασμένοι μαθητές

  • Είτε ανήκουν σε Απλές Στενές Επαφές είτε σε επαφές «Κοντινές θέσεις» ή «Σταυρός»
  • Εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί ή άτομα με ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να μπουν σε απομόνωση, με την υποχρέωση πραγματοποίησης δύο αυτοδιαγνωστικών έλεγχων (self test) στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πότε αναστέλλεται η λειτουργία δια ζώσης και λειτουργεί με τηλεκπαίδευση 

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Advertisements