Μακροχρόνια προβλήματα του Covid

Δεν έχει σημασία η ηλικία ή το πόσο ελαφριά ή βαριά πέρασε κάποιος τον Covid-19. Βάση μίας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, η λοίμωξη από κορωνοιό αφήνει μακροχρόνια προβλήματα σε οποιονδήποτε τον αντιμετώπισε.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελέτησαν 201 ασθενείς με μέση ηλικία 44 ετών ( το 70% γυναίκες από ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό), οι οποίοι είχαν αναρρώσει από τον Covid-19. Το 90% των ατόμων δεν είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη, υπέρταση ή καρδιοπάθεια, ενώ το 18% ήταν αρκετά άρρωστοι για να νοσηλευτούν.

Όμως, κατά μέσο όρο τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων της Covid-19 και παρά την αποδρομή της λοίμωξης στο μεταξύ, το 98% συνέχιζαν να εμφανίζουν κόπωση, το 92% καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα, το 88% μυϊκούς πόνους, το 87% δύσπνοια, το 83% πονοκεφάλους και το 73% γαστρεντερικά προβλήματα. Το 42% είχαν τουλάχιστον δέκα συμπτώματα.


Οι βλάβες σε όργανα ήταν συχνότερες σε όσους είχαν χρειαστεί νοσηλεία, όμως δεν περιορίζονταν σε αυτούς, καθώς δύο στους τρεις ασθενείς (66%) είχαν κάποιο πρόβλημα τουλάχιστον σε ένα όργανο τους, ενώ το 25% των ασθενών είχαν προβλήματα σε περισσότερα από ένα όργανα. Οι εξετάσεις με μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ήπιες βλάβες πνευμόνων στο 33% των ασθενών, στην καρδιά στο 32%, στα πάγκρεας στο 17%, στα νεφρά στο 12%, στο ήπαρ στο 10% και στη σπλήνα στο 6%.

Οι ερευνητές ανέφεραν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα προβλήματα προκλήθηκαν μόνο από τον κορωνοϊό, όμως αναδεικνύεται η ανάγκη να παρακολουθούνται ακόμη και οι χαμηλού κινδύνου ασθενείς της Covid-19 σε βάθος χρόνου μετά την ανάρρωση τους.

Πηγή: CNN

Advertisements