Λύθηκε το μυστήριο της «Πύλης του Άδη»

Στη νότια Τουρκία, υπάρχει ένας αρχαίος ναός, που ονομάζεται «Πύλη του Άδη». Για πάρα πολλά χρόνια, κοντά, δίπλα και μέσα στον ναό υπήρξε μια σειρά ανεξήγητων θανάτων, καθώς οποιοσδήποτε άνθρωπος ή ζώο ερχόταν σε στενή επαφή με αυτόν, έπεφταν νεκροί υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Τώρα, όμως, οι ερευνητές φαίνεται πως έχουν λύσει επιτέλους το μυστήριο. Και φυσικά δεν είναι «η ανάσα του Άδη», του μυθολογικού θεού του κάτω κόσμου, η αιτία όλως των θανάτων που έχουν συνδεθεί με το μέρος αλλά ένα πολύ πιο κοινό και σύνηθες φαινόμενο. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν θανατηφόρες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) κοντά στην Πύλη του ναού, που βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Ιεράπολης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέσα από αρχαία ελληνικά γραπτά, οι άνθρωποι απέφευγαν από τότε κιόλας τον ναό, υπό τον φόβο του θανάτου, και μάλιστα, ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος Στράβωνας, το είχε χαρακτηρίσει ως «το πιο θανατηφόρο μέρος που έχει δει»

«Αυτός ο χώρος είναι γεμάτος ατμούς τόσο ομιχλώδεις και πυκνούς που κανείς δεν μπορεί να δει το έδαφος. Κάθε ζώο που περνά μέσα συναντά στιγμιαίο θάνατο. Έριξα μέσα σπουργίτια και σε μια στιγμή έπεσαν στο έδαφος», είχε γράψει σε ένα από τα κείμενα του ο Στράβωνας.

Τα γραπτά του έχουν κάποια αλήθεια σε όλα αυτά, καθώς και πρόσφατα βρέθηκαν νεκρά κάποια πουλιά κοντά στην είσοδο του ναού, προφανώς μετά από προσπάθεια τους να εισέλθουν στο εσωτερικό. Στον σημείο αυτό έχουν βρεθεί επίσης χαραγμένες αρχαίες στήλες με αφιερώσεις στον Θεό Πλούτωνα και στις άλλες θεότητες του κάτω κόσμου, όπου οι θνητοί τους παρακαλούσαν να τους λυπηθούν και να τους χαρίσουν την ζωή.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Francesco D’Andria, ο οποίος εργάζεται στον χώρο, οι θανατηφόρες ιδιότητες της περιοχής ήταν εύκολο να παρατηρηθούν εξ’ αρχής.
«Με το που πλησιάσαμε το μέρος για πρώτη φορά, σχεδόν καταλάβαμε τι συνέβαινε. Αρκετά πουλιά πέθαναν καθώς προσπάθησαν να πλησιάσουν στο θερμό άνοιγμα, σκοτώθηκαν επιτόπου από τους καπνούς διοξειδίου του άνθρακα που αναβλύζουν από το εσωτερικό»,
 είπε ο αρχαιολόγος.

Ο D’Andria ισχυρίζεται επίσης ότι βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία στα οποία αποτυπώνεται πως από τα αρχαία κιόλας χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής «τέσταραν» το άνοιγμα με πουλιά που τα άφηναν να εισέλθουν εντός, για να διαπιστώσουν μήπως επιτέλους «οι θεοί του κάτω κόσμου έχουν ηρεμήσει», καθώς επίσης σημείωσε πως βρέθηκαν πλάκες που δείχνουν πως οι ιερείς θυσίαζαν ταύρους ώστε να εξευμενίσουν τις θεότητες και να απομακρύνουν τους τοξικούς καπνούς.


Ο Ιταλός αρχαιολόγος Francesco D’Andria


Οι αναθυμιάσεις διοξειδίου του άνθρακα που βρέθηκαν στην τοποθεσία είναι σε τόσο θανατηφόρα επίπεδα, οδηγώντας τους αρχαιολόγους και τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο ναός βρίσκεται ακριβώς πάνω από ρήγμα με μεγάλο βάθος.

«Στείλαμε ένα ρομποτικό όχημα σε ένα σπήλαιο κάτω από το ναό του Πλούτωνα, και ανακαλύψαμε πως οι θανατηφόρες συγκεντρώσεις CO2, φτάνουν έως και 91%», ανέφερε η μελέτη των επιστημόνων.

Advertisements