Λοκντάουν: Η πιο διάσημη λέξη το καιρό της πανδημίας-Καταγράφηκε 4,5 δισεκατομμύρια φορές

H λέξη lockdown καταγράφηκε πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια φορές σε ιστότοπους, βιβλία και εφημερίδες, καθώς και σε προφορικό υλικό από ραδιόφωνο, τηλεόραση και συνομιλίες, σημείωσε αύξηση 6.000% στη χρήση του

Το lockdown ορίζεται από το λεξικό Collins ως «η επιβολή αυστηρών περιορισμών στα ταξίδια, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους» και η χρήση του έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο έτος.

Η λέξη που καταγράφηκε πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια φορές σε ιστότοπους, βιβλία και εφημερίδες, καθώς και σε προφορικό υλικό από ραδιόφωνο, τηλεόραση και συνομιλίες, σημείωσε αύξηση 6.000% στη χρήση του. Το 2019, υπήρχαν 4.000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις της λέξης που χρησιμοποιήθηκαν.

«Η γλώσσα είναι μια αντανάκλαση του κόσμου γύρω μας και το 2020 κυριαρχείται από την παγκόσμια πανδημία», λέει η Helen Newstead, σύμβουλος περιεχομένου της γλώσσας στο Collins. «Επιλέξαμε το lockdown ως τη λέξη της χρονιάς, διότι ενσωματώνει την κοινή εμπειρία δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έπρεπε να περιορίσουν την καθημερινή τους ζωή για να περιορίσουν τον ιό.

Άλλες λέξεις που σχετίζονται με πανδημία, όπως ο κορωνοϊός, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αυτο-απομόνωση και η περιουσία ήταν στη λίστα των 10 κορυφαίων λέξεων στο λεξικό. Προηγούμενες λέξεις της χρονιάς για το Collins περιλαμβάνουν την απεργία για το κλίμα το 2019, εφάπαξ χρήση το 2018, ψεύτικες ειδήσεις το 2017 και Brexit το 2016. Φέτος οι 10 πρώτες περιλάμβαναν τη λέξη Megxit, που ορίστηκε ως «η απόσυρση του Δούκα και της Δούκισσας του Sussex από τα βασιλικά καθήκοντα, όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Η συντομογραφία BLM, για το Black Lives Matter, μπήκε επίσης στη λίστα.

Αυτές είναι οι δέκα πιο δημοφιλείς λέξεις

– coronavirus (κορωνοϊός)
– furlough (αναστολή σύμβασης εργασίας)
– key worker (αφορά εργαζόμενους κλειδιά για τη λειτουργία της κοινωνίας)
– lockdown
– Megxit
– mukbang (πρόκειται για βίντεο ο πρωταγωνιστής του οποίου καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού)
– self-isolate (αυτοαπομόνωση)
– social distancing (κοινωνική απόσταση)
– TikToker

Πηγή: elculture.gr

Advertisements