Κύκλωμα ελληνοποιήσεων: Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται σκληροί κακοποιοί και αστυνομικοί

Δέκα βαριά ονόματα του ποινικού κόσμου περιλαμβάνονται στο μεγάλο κύκλωμα με τις πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια που «ξηλώθηκε» από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Από τους δέκα αυτούς ποινικούς που ανήκουν στο κύκλωμα οι δύο –αλβανικής καταγωγής- καταζητούνταν από την Ιντερπόλ και οι υπόλοιποι οχτώ έχουν στις «πλάτες» τους βαριές κατηγορίες, κυρίως για ναρκωτικά, που τους έκαναν γνωστούς στις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών.

Αστυνομικές πηγές αποκαλύπτουν  ότι το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε είχε και διεθνικό χαρακτήρα. Και αυτό διότι διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι ποινικοί από χώρες του εξωτερικού είχαν έρθει στην Ελλάδα για να αποκτήσουν μία καινούργια ταυτότητα και να μπορέσουν να κρύψουν από τις Αρχές το παρελθόν τους.

Τα άτομα αυτά είχαν άφθονο μαύρο χρήμα και έτσι μπορούσαν εύκολα να πληρώσουν 30.000-40.000 ευρώ για μία ταυτότητα, που θα τους εξασφάλιζε την απρόσκοπτη μετακίνηση σε χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Στόχος των πελατών αυτών ήταν να περνούν απαρατήρητοι από τους ελέγχους και να συνεχίζουν την εγκληματική δράση τους, «βαφτίζοντας» εκ νέου τον εαυτό τους με τη βοήθεια του κυκλώματος.

«Οι πελάτες που είχαν εξυπηρετηθεί ήταν περίπου 200. Από αυτούς οι δέκα είναι που ξεχωρίζουν. Μεταξύ αυτών, κακοποιοί που είναι γνωστοί σε όλες τις Αστυνομίες της Ευρώπης για διακίνηση ναρκωτικών. Το κύκλωμα δεν απευθυνόταν σε αλλοδαπούς που εισέρχονται στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο αλλά σε αλλοδαπούς με ποινικό παρελθόν που ήταν σε θέση να ξοδέψουν πολλά λεφτά για να κρύψουν τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους», σημειώνουν αστυνομικές πηγές.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν  ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημερώθηκε για τη δράση του κυκλώματος λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ήξεραν ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση και έδωσαν προτεραιότητα στην ενημέρωση του νέου υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε από την πρώτη στιγμή εντολή για «ξήλωμα» της εγκληματικής οργάνωσης μέσω της συλλογής αξιόπιστων στοιχείων.

Οι αστυνομικές Αρχές υπολογίζουν τα κέρδη του κυκλώματος στα 5 εκατ. ευρώ.

Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν σε μετρητά 600.000 ευρώ εκ των οποίων τα 320.000 ευρώ βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο αξιωματικού και διοικητή Τμήματος Ασφαλείας της δυτικής Αττικής.

Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι μπορεί να συνελήφθησαν 10 αστυνομικοί αλλά οι κατηγορούμενοι ένστολοι είναι 34 ενώ η «ταρίφα» για κάθε ταυτότητα ανερχόταν στις 30.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους 20 συλληφθέντες βρίσκονται ένας Πολιτικός Υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , μια Υπάλληλος Ληξιαρχείου Ο.Τ.Α, ένας δικηγόρος και οκτώ πολίτες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το κύκλωμα λειτουργούσε για περισσότερα από οχτώ χρόνια έχοντας δομημένη οργάνωση και διακριτούς ρόλους των μελών του.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, πελάτες του κυκλώματος ήταν κακοποιοί, οι οποίοι έναντι αντιτίμου που έφτανε τις 4.000 ευρώ αποκτούσαν ταυτότητα ομογενούς από την πρώην ΕΣΣΔ. Κομβικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται να είχε ο αξιωματικός – διοικητής αστυνομικού τμήματος της Δυτικής Αττικής, στην κατοχή του οποίου φέρεται να βρέθηκε χρηματικό ποσό 320.00 ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Η ανακοίνωση για την εξάρθρωση του κυκλώματος με τις πλαστές ταυτότητες

Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν πρωινές και απογευματινές ώρες της 30–11–2021, εντός των ορίων του αυτοφώρου 20 άτομα μεταξύ των οποίων: εννέα εν ενεργεία αστυνομικοί (εκ των οποίων ένας αξιωματικός), ένας Πολιτικός Υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , μια Υπάλληλος Ληξιαρχείου Ο.Τ.Α, ένας δικηγόρος και οκτώ πολίτες. Συνολικά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, στην εγκληματική οργάνωση υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκονται 34 αστυνομικοί.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες της Υπηρεσίας και τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων έχει προκύψει, ότι τουλάχιστον από 26–04–2013 έως και 30–11–2021, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη κυρίως από Έλληνες, παλιννοστούντες πρώην χωρών Ε.Σ.Σ.Δ., αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) ελληνικών δελτίων ταυτότητας, ελληνικών διαβατηρίων και διπλωμάτων οδήγησης σε αλλοδαπούς υπηκόους με βαρύ ποινικό μητρώο επιδιώκοντας την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Παράλληλα, διευκόλυναν την παράνομη παραμονή στη χώρα των αλλοδαπών υπηκόων, που απολάμβαναν όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, όπως έκδοσης αριθμού φορολογικού μητρώου, αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, παραπλανώντας τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τυχόν έρευνες των Αστυνομικών Αρχών που θα αποσκοπούσαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων εξ’ αυτών (με βεβαρυμμένο ποινικό παρελθόν) και επιπλέον διευκολύνοντας την έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες Χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN), όπου και ορισμένοι κάτοχοι των «πλαστών» εγγράφων συνελήφθησαν.

Τρόπος δράσης

Ο τρόπος δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ήταν ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, πολύπλοκη και καθόλου τυχαία, με διακριτούς και αλληλένδετους των μελών της ρόλους, με το κάθε μέλος να υποτάσσεται στη βούληση της ολότητας (Διευθύνοντα – εγκέφαλο της οργάνωσης), μη δυνάμενο να εφαρμόσει μόνο του το σχέδιό του, καθιστώντας κοινωνούς και τα λοιπά μέλη και επιδιώκοντας τον κοινό εγκληματικό σκοπό σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών της οργάνωσης, είτε με τη χρήση στοιχείων υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας προηγούμενου νομίμως εκδοθέντος δελτίου ταυτότητας, είτε με τη χρήση των πραγματικών τους στοιχείων ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι επετύγχαναν κατά περίπτωση, την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη Χώρα, την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη Χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN), την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων και την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000,00 €). Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί πάνω από 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, ανέρχεται σε τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000,00 €). Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον Διοικητή και τα στελέχη της Υπηρεσίας των Εσωτερικών Υποθέσεων τη συνέχιση των ερευνών και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με σκοπό οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πηγή: newsbomb.gr

Advertisements