Κορωνοϊός – Βατόπουλος: Μπορεί το Σαββατοκύριακο να έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα

Μπορεί το Σαββατοκύριακο να έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα»: την εκτίμηση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος εξήγησε πως μέσα σε μια εβδομάδα με 10 ημέρες, τα κρούσματα πήγαν από τα 400 στα 800 και τώρα πάνω από 1.000.

Και αυτό δείχνει ένα σχεδόν διπλασιασμό, κάνοντας τις ίδιες εξετάσεις.


Σημείωσε δε, πως νοσούν όλο και πιο νέοι, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου πως θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα όταν αρχίσουν να νοσούν οι ηλικιωμένοι.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Βατόπουλος είπε πως έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να κλείσει η εστίαση και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός εάν κάποια μετακίνηση αφορά εργασία).

Ζητούμενο, όπως είπε ο κ. Βατόπουλος, είναι να ελαττωθούν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και μέσα σε αυτές είναι και η διασκέδαση και η εστίαση -παρότι τόνισε πως είναι απολύτως σαφές ότι πλήττονται σημαντικά οι εργαζόμενοι και θα πρέπει να στηριχθούν.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο καθηγητής είπε πως αυτό είναι μια πολιτική απόφαση.

Εκτίμησε, μάλιστα, πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να αποφευχθεί.

Σε περίπτωση, όμως, που δεν αποδώσουν τα μέτρα και εφόσον η πανδημία συνεχίζει να διασπείρεται ανεξέλεγκτα, τότε ο κ. Βατόπουλος είπε πως θα πάμε σε lockdown.

«Ως γιατρός θα έλεγα να κλείσουν τα πάντα αλλά καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολή η απόφαση για το λοκντάουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως το ποσοστό θετικότητας των κρουσμάτων έχει φτάσει στο 4-5% ενώ επεσήμανε πως τα αντισώματα από το ιό μένουν για 4-5 μήνες, όπως αποδεικνύεται πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία (διότι μένουν τα κύτταρα μνήμης).

Ωστόσο, επειδή η νόσος έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα για το πόσο ακριβώς κρατάει αυτή η ανοσία όπως ο ίδιος σημείωσε.

Ο καθηγητής πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως υπάρχει η πιθανότητα να το ξανακολλήσει κάποιος όμως αυτοί που το έχουν νοσήσει για δεύτερη φορά ότι το περνάνε πολύ ελαφριά.

Πηγή: CNN

Advertisements