Κορωνοϊός: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα για την θεραπεία με πλάσμα
Αποδείχθηκε ότι η χρήση πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς του Covid-19 δεν βοηθάει τους νοσηλευόμενους να καταπολεμήσουν την λοίμωξη.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ινδική κλινική μελέτη (PLACID Trrial), η οποία διαπίστωσε ότι το πλάσμα δεν απέτρεψε την επιδείνωση της νόσου.
Οι Ινδοί ερευνητές, μελέτησαν 464 ασθενείς με διαγνωσμένο Covid-19, οι οποίοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όπου η μία έκανε δύο μεταγγίσεις πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες, με διαφορά 24 ωρών η μία από την άλλη.
Ύστερα από μία εβδομάδα οι ασθενείς που είχαν πάρει το πλάσμα, φάνηκε να έχουν κάποια βελτίωση μερικών συμπτωμάτων, όπως της δύσπνοιας και την κόπωσης. Όμως, μέσα σε διάστημα 28 ημερών δεν εμφάνισαν βελτίωση στην επιβίωση. Στο ίδιο διάστημα, το 19% όσων είχαν πάρει το πλάσμα, εμφάνισαν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, έναντι του 18% της άλλης ομάδας.
«Με απλά λόγια, δεν υπήρξαν κλινική οφέλη για τους ασθενείς», ανέφερε ο δρ Σάιμον Κλαρκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.
«Η κακή απόδοση του πλάσματος αναρρωσάντων σε αυτή τη μελέτη είναι απογοητευτική, αλλά όχι απρόσμενη», ανέφερε ο καθηγητής ιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου Ίαν Τζόουνς. Όπως είπε, το πλάσμα είναι πιθανότερο να φέρει αποτελέσματα, εφόσον δοθεί πολύ γρήγορα σε κάποιον που μολύνεται από κορωνοϊό. Γι’ αυτό, επεσήμανε την ανάγκη να συνεχισθούν οι σχετικές μελέτες που γίνονται σε διάφορες χώρες (και στην Ελλάδα), αλλά να εστιασθούν σε ασθενείς που μόλις έχουν διαγνωστεί με τη νόσο.
Άλλοι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως στη θεραπεία πλάσματος αναρρωσάντων παίζει ρόλο-κλειδί κατά πόσο αυτό περιέχει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. Οι Ινδοί ερευνητές συμφώνησαν πως άλλες μελέτες, οι οποίες χρησιμοποιούν πλάσμα με περισσότερα αντισώματα, μπορεί να εμφανίσουν πιο αισιόδοξη εικόνα.
Ο καθηγητής ανοσολογίας Πολ Μόργκαν του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ υπογράμμισε επίσης ότι η ινδική μελέτη έδειξε τουλάχιστον ότι η θεραπεία πλάσματος μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο, έστω και αν αυτό δεν αντανακλάται τελικά σε κλινικό όφελος.
Πηγή: CNN