Κορωνοϊός: Πότε θα γίνουν τα ραντεβού για την 3η δόση

Από σήμερα θα λαμβάνουν μηνύματα οι εμβολιασμένοι για να προχωρήσουν στην 3η δόση του εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού


Η χορήγηση της αναμνηστικής τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 ξεκινά με τους ανοσοκατεσταλμένους από αύριο Τρίτη. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε προαναγγείλει την έναρξη της χορήγησης της δόσης, οπότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες.

Ωστόσο οι 285.000 πολίτες τους οποίους αφορά θα λαμβάνουν από σήμερα 13 Σεπτεμβρίου το υπενθυμιστικό μήνυμα για την 3η δόση στο κινητό τους. Με αυτό θα προχωρήσουν στον προγραμματισμό του εμβολιαστικού τους ραντεβού, για την 3η δόση.

Πρόκειται για μία μεγάλη ομάδα ασθενών που περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. Αλλά και όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία. Επίσης και όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Δεν μπορούν να το αποφύγουν και όσοι έχουν νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή. Ούτε επίσης όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.
Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Θεμιστοκλέους ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Το ίδιο ισχύει και για τους άνω των 60 ετών.

Advertisements