Κεφαλονιά: Το αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/...

Στην οδό Γ. Βεργωτή, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς φιλοξενείται το αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής. Παλαιότερα, βρισκόταν εκεί ένα κτίριο κατεστραμμένο από το μεγάλο σεισμό, που έγινε το 1957. Το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε την επαναθεμελίωσή του κτιρίου και του εσωτερικού χώρου της έκθεσης και ολοκληρώθηκε το 2000.

Το μουσείο περιλαμβάνει τρεις αίθουσες , όπου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ευρήματα από την Παλαιοληθική έως και την Ύστερρορωμαϊκή Περίοδο. Οι αρχαιολογικοί αυτοί θησαυροί προέρχονται από ανασκαφές που έχουν γίνει σε όλο το νησί. Στο χώρο του Μουσείου στεγάζονται επίσης πυριτολιθικά εργαλεία της παλαιολιθικής περιόδου, πήλινα σκεύη της Μεσοελλαδικής περιόδου, χρυσά νομίσματα της μυκηναϊκής εποχής, χάλκινα σπαθιά και έναν αιγυπτιακό σκαραβαίο. Αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την ακμή της Κεφαληνίας τον 5ο αιώνα π.Χ. .

Cristoforo Buondelmonti,Ιταλός καλόγερος και γεωγράφος

Στην αίθουσα I στεγάζονται πυριτολιθικά εργαλεία της παλαιολιθικής περιόδου, που βρέθηκαν σε αφθονία στη Σάμη, το Φισκάρδο και την Σκάλα,διάφορα αντικείμενα των νεολιθικών χρόνων, που βρέθηκαν κατά καιρούς στο νησί – το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τη σπηλιά της “Δράκαινας” στον Πόρο, αντιπροσωπευτικά πήλινα σκεύη της Μεσοελλαδικής περιόδου, κυρίως από τους κιβωτιόσχημους τάφους των Κοκκολάτων, πολύτιμη μικροτεχνία και κεραμική από τους λακκοειδείς και τους δύο θολωτούς τάφους στα Κοκκολάτα, που ανήκουν στην τελευταία μυκηναϊκή περίοδο (Υστεροελλαδική , 1390/70 – 1060/40 π.Χ.).

Αίθουσα ΙΙ

Στην αίθουσα II στεγάζονται ευρήματα τα οποία προέρχονται από τη σημαντικότερη περίοδο της Κεφαλονιάς που είναι η μηκυναϊκή. Σε εννέα προθήκες παρουσιάζονται τα αντιπροσωπευτικότερα αντικείμενα από την ογκώδη, σε σχέση με την έκταση του νησιού, μυκηναϊκή συλλογή του Μουσείου, που καταδεικνύουν όλες τις εκφάνσεις αυτού του πολιτισμού. Στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από τάφους.

Στην αίθουσα III φιλοξενούνται τα εκθέματα που σχετίζονται με την Κεφαλληνιακή τετράπολη του 5ου αιώνα π.Χ., που αποτελούσαν τέσσερις πόλεις-κράτη, η Πάλη, η Κράνη, οι Πρόννοι και η Σάμη. Εκτίθενται ευρήματα από την περιοχή της Παλικής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν υδρία του 8ου αιώνα π.Χ. και μαρμάρινη κεφαλή γενειοφόρου Σιληνού και πλαστικό αγγείο σε μορφή κεφαλής δούλου, ρωμαικών χρόνων. Παρουσιάζονται ακόμη, αντικείμενα από το πλούσιο ρωμαϊκό νεκροταφείο στο Φισκάρδο, από το νεκροταφείο των Κοκκολάτων και των Μεταξάτων, από τις περιοχές της Κράνης και των Πρόννων, και από το λατρευτικό σπήλαιο των Διακάτων, από τη Σάμη και την ευρύτερη περιοχή της, για την οποία γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία με αφορμή τις ανασκαφές σωστικού χαρακτήρα που διεξάγονται εκεί».

Δυστυχώς μετά τους σεισμούς του 2014 ,το Μουσείο μοιάζει πλήρως ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο βάζοντας σε κίνδυνο τα πολύτιμα ευρήματα.

φωτογραφία: Aρχείον Πολιτισμού

Λέγεται πως στο υπόγειο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχουν μια σειρά από αντικείμενα τα οποία σχετίζονται με τον μυθικό ήρωα και βασιλία της Ιθάκης, Οδυσσέα. Σε αυτό το σημείο να πούμε πως η Κεφαλονιά θεωρείται ως η πιθανότερη πατρίδα του Οδυσσέα καθώς επίσης, ο Όμηρος αναφέρει σαφέστατα πως ο λαός τον οποίο οδηγεί ο ήρωας είναι οι Κεφαλληνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του δήμου Κεφαλονιάς σε συνεννόηση με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη κατάφεραν επιτέλους να επιληφθούν επί του θέματος. Η καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό, όπως φαίνεται οφειλόταν στην αντιπαράθεση που είχε προκύψει μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών και του Υπουργείου Πολιτισμού. Η διαφωνία αφορούσε τη δυνατότητα αξιοποίησης ή μη του υπάρχοντος κτιρίου. Εν τέλει το περιεχόμενο του Μουσείου θα στεγασθεί σε ένα κτίριο,στο κέντρο του Αργοστολίου έως ότου ολοκληρωθεί το νέο κτίσμα.

Advertisements