Kαθαρισμός ψυγείου 🧼🧊 στο…πι και φι!
Ποιος είναι ο “κυρίαρχος” μιας κουζίνας; Μα, φυσικά το ψυγείο! Παρ’ όλα αυτά, ο καθαρισμός του και η οργάνωσή του, είναι μια βαρετή δουλειά, που όμως πρέπει κάποιος να την κάνει.
Για να φτάσεις στο σημείο να καθαρίσεις το ψυγείο, πρέπει να περιμένεις τη στιγμή που θα έχουν μείνει μέσα σε αυτό τα λιγότερα προϊόντα, αφού το να το αδειάζεις, είναι μεγάλος μπελάς. Ο καθαρισμός του είναι μεγίστης σημασίας, γιατί μέσα σε αυτό, αποθηκεύουμε τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, και που τα ίδια τα τρόφιμα, το κάνουν να είναι εκτεθειμένο στην ανάπτυξη βρωμιάς και μούχλας, αν δεν καθαρίζεται τακτικά, και κυρίως σωστά. Οι μυρωδιές οι οποίες δημιουργούνται πολλές φορές από ξεχασμένα τρόφιμα δε, είναι τόσο έντονες, που εμείς οι νοικοκυρές, δυσκολευόμαστε να τις απομακρύνουμε. Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τα τρόφιμα που αφήνουμε στο ψυγείο, και να κάνουμε μια εκκαθάριση ανά 2 με 3 ημέρες, του τι έχει χαλάσει ή λήξει από τα προϊόντα μας.
Πάμε όμως να δούμε πώς θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τις βρωμιές που μαζεύονται στο ψυγείο μας και ταυτόχρονα, πως θα καταφέρουμε να το κάνουμε να μυρίζει όμορφα, ώστε να απολαμβάνουμε τα τρόφιμά μας πάντα φρέσκα και καθαρά.
- Συρτάρια, θήκες, σχάρες και γυάλινες επιφάνειες
Αφού έχουμε αδειάσει το ψυγείο και την κατάψυξη απ’ όλα τα προϊόντα κι έχουμε βγάλει το ψυγείο από την πρίζα έχοντας γίνει και η απόψυξη, αφαιρούμε τα μεγαλύτερα κομμάτια πάγου από τον καταψύκτη με μια ειδική ξύστρα (δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μεταλλικά αντικείμενα, καθώς μπορεί να γίνει ζημιά στις αντιστάσεις), και γεμίζουμε ένα δοχείο ψεκασμού με ζεστό νερό και ξύδι σε ίσα μέρη, ψεκάζοντας τα εσωτερικά τοιχώματα και τα σταθερά δάπεδα του καταψύκτη. Στη συνέχεια, με ένα σπογγώδες πανί, σκουπίζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα πλαϊνά του. Κατόπιν, έχοντας αφαιρέσει όλα τα αποσπώμενα μέρη του ψυγείου (συρτάρια, θήκες, σχάρες, γυάλινες επιφάνειες), πλένουμε με άφθονη σαπουνάδα (νερό και απορρυπαντικό πιάτων ή νερό και μαγειρική σόδα). Τέλος, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
- Εσωτερικό
Έφτασε η ώρα να καθαρίσουμε το εσωτερικό του ψυγείου μας. Αρχικά, θα πρέπει να αποφύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο. Έτσι, μπορούμε να φτιάξουμε ένα διάλυμα από ζεστό νερό και σαπούνι ή λευκό ξύδι. Βουτάμε μέσα σε αυτό ένα σφουγγαράκι, και ξεκινάμε το καθάρισμα από επάνω προς τα κάτω. Για να αποφύγουμε το νερό που μπορεί να πέφτει μέσα στο ψυγείο ενώ πλένουμε το εσωτερικό του, τοποθετούμε μια πετσέτα στο κάτω μέρος ώστε να το απορροφά. Μια οδοντόβουρτσα, μπορεί να μας βοηθήσει στο να καθαρίσουμε τις εσοχές και τα κρυφά σημεία, όπως είναι το γύρω-γύρω λάστιχο της πόρτας. Μόλις στεγνώσουν καλά τα λάστιχα, περνάμε με τη βοήθεια της οδοντόβουρτσας μερικές σταγόνες λάδι ώστε να διατηρηθούν μαλακά. Τέλος, εάν οι μυρωδιές στο ψυγείο επιμένουν παρ’ όλη την καθαριότητα που θα κάνουμε, μπορούμε να περάσουμε τις επιφάνειες στο εσωτερικό του ψυγείου με ένα σφουγγάρι που έχουμε βουτήξει σε διάλυμα από νερό και λεμόνι ή τοποθετώντας σε ένα ράφι μια λαδόκολλα με Ελληνικό καφέ. Αφήνουμε για 1 ώρα, κι όταν αφαιρέσουμε τον καφέ από το ψυγείο, οι άσχημες μυρωδιές, θα αποτελούν παρελθόν.
- Στέγνωμα
Στεγνώνουμε το εσωτερικό του ψυγείου πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα, και τοποθετούμε πάλι πίσω στη θέση τους τα συρτάρια, τις θήκες, τις σχάρες, και τις γυάλινες επιφάνειες.
- Εξωτερικά
Το εξωτερικό μέρος του ψυγείου, μπορεί να καθαριστεί εύκολα με απορρυπαντικό πιάτων ανακατεμένο με νερό. Τρίβουμε το ψυγείο με ένα σφουγγάρι που έχουμε πρώτα βουτήξει στο συγκεκριμένο μείγμα, και στη συνέχεια, σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
- Τοποθέτηση τροφίμων πίσω στη θέση τους
Ο καθαρισμός του ψυγείου μας κάπου εδώ, φτάνει στο τέλος του. Πριν βιαστούμε όμως να τοποθετήσουμε τα τρόφιμά μας πίσω στη θέση τους, θα πρέπει όλες οι συσκευασίες, να είναι καθαρές. Χρησιμοποιώντας και πάλι ζεστό νερό με σαπούνι ή λευκό ξύδι, καθαρίζουμε το εξωτερικό μέρος των τάπερ και των λοιπών συσκευασιών που θα τοποθετήσουμε στο ψυγείο μας. Δεν είναι κρίμα να έχεις αγωνιστεί για να λάμπει το ψυγείο σου και να βρωμίσει μέσα σε 3 λεπτά;
Κουραστικό; Αξίζει όμως η διαδικασία! Κι έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε ένα πεντακάθαρο ψυγείο που θα στέκει “υπερήφανα” στην κουζίνα μας!
Extra Tips:
- Αποφεύγουμε όλα μας τα τρόφιμα να έρχονται σε άμεση επαφή με τα τοιχώματα του ψυγείου
- Τοποθετούμε όλα μας τρόφιμα στο κατάλληλο πάτωμα για καλύτερη κατανομή ψύξης
- Δεν αφήνουμε ακάλυπτα τα τρόφιμα
- Κρατάμε πάντα σε τάξη με ημερομηνία λήξης τα τρόφιμά μας, έτσι ώστε να είναι ορατά και να καταναλώνονται πριν χαλάσουν
- Το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας, θα πρέπει να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα