Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία – Αφρικανική σκόνη στα δυτικά

Για σήμερα, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ προβλέπει αραιές νεφώσεις, κατά περιόδους πιο πυκνές, ενώ το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και στο Ιόνιο θα φτάσουν 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά τους 24 με 26 βαθμούς και στην Κρήτη κατά τόπους τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Αλλαγή του καιρού αναμένεται στη συνέχεια, με τη ζέστη να δίνει τη θέση της… σε υγρασία, η οποία θα είναι πολύ αυξημένη σε ολόκληρη την Ελλάδα.  Αυτό «μεταφράζεται» σε χαμηλή ορατότητα τις πρωινές ώρες, λόγω ομιχλών που κατά τόπους θα είναι πυκνές, σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου.

Πάντως το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα παραμείνει πολύ ζεστός, για την εποχή, σε τμήματα της χώρας μας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια, όπου σήμερα (4/11) μάλιστα, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε ακόμα και στους 29 βαθμούς Κελσίου (στη βόρεια Κρήτη), προσθέτει ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου:

Την Παρασκευή η κατάσταση θα είναι ίδια με της Πέμπτης, δηλαδή το πρωί θα έχουμε ομίχλες στις ίδιες περιοχές που τις είχαμε την Τετάρτη και την Πέμπτη. Από το μεσημέρι και μετά πάλι θα έχουν διαλυθεί. Αυξημένη σκόνη θα υπάρχει όλη τη μέρα στα περισσότερα δυτικά-βορειοδυτικά.

Το Σάββατο, το πρωί η πιθανότητα σχηματισμού ομιχλών στη Βόρεια Ελλάδα μειώνεται σημαντικά. Θα είναι λοιπόν πολύ λίγες και μικρής διάρκειας, κυρίως στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και ίσως στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Κι εδώ δεν θα υπάρχουν από το μεσημέρι κι έπειτα.

Αυτήν τη φορά όμως, θα έχουμε τοπικές ομίχλες στα δυτικά ηπειρωτικά, αλλά και κάποια σκόνη που θα δημιουργήσει θολούρα στην ατμόσφαιρα. Αυξημένη σκόνη θα υπάρχει όλη τη μέρα στη Βόρεια Ελλάδα. Οι ομίχλες θα υποχωρήσουν από το μεσημέρι και μετά στις εν λόγω περιοχές.

Μέχρι το τέλος της Κυριακής, αυτές οι ομίχλες και η υψηλή υγρασία θα έχουν αποχαιρετήσει τη χώρας μας, εξασθενώντας σταδιακά από τον βορρά προς τον νότο.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι καλός σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά, όσον αφορά στην Τρίτη, υπάρχει ένα πολύ πιθανό σενάριο που δίνει τοπικές βροχές στα δυτικά και τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας.

Επίσης την Τρίτη, από το απόγευμα και μετά, μια ψυχρή αέρια μάζα θα αρχίσει να κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά της χώρας. Αρχικά θα πλήξει τη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία, ρίχνοντας τον υδράργυρο, περισσότερο μέσα στην Τετάρτη.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ


ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες το απόγευμα στα βόρεια θα πυκνώσουν και είναι πιθανό το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα νότια νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 και στην Κρήτη κατά τόπους 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και στα βόρεια θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία στα νότια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

ΣΑΒΒΑΤΟ 06-11-2021
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και τα βόρεια θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, βαθμιαία θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου και στα υπόλοιπα τους 24 με 26 βαθμούς.

sa1
sa2
sa3

ΚΥΡΙΑΚΗ 07-11-2021
Λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες θα είναι τοπικά αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και τα ανατολικά.

ky1
ky2
ky3

Πηγές: CNNGREECE, ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ

Advertisements