Ιρανική κυβερνοεπίθεση σε ΗΠΑ: «Θα ψηφίσετε Τραμπ αλλιώς θα σας κυνηγήσουμε»

Καταγγελίες από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για απειλητικά email ιρανικής προέλευσης.

Χάκερ που δρουν για λογαριασμό του Ιράν στέλνουν σε ψηφοφόρους των Δημοκρατικών απειλητικά email ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καταγγέλλουν αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής του FBI και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τα επίμαχα μηνύματα προέρχονται από το Ιράν αλλά εμφανίζουν ως αποστολέα τους Proud Boys, αμερικανική ακροδεξιά ομάδα που υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα ψηφίσετε Τραμπ την ημέρα των εκλογών αλλιώς θα σας κυνηγήσουμε» γράφουν τα email σύμφωνα με αμερικανικά μέσα.

Παραλήπτες ήταν δηλωμένοι οπαδοί των Δημοκρατικών σε διάφορες πολιτείες όπως η Φλόριντα.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το Ιράν, όπως και η Ρωσία, έχουν αποκτήσει επίσης πρόσβαση σε μητρώα ψηφοφόρων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται σε ποιες πολιτείες.

Η απόφαση να δοθεί συνέντευξη Τύπου για το θέμα εκλαμβάνεται ως ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για παρεμβάσεις στις εκλογές και εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Πρόκειται για μια βάσιμη ανησυχία, μετά την ευρεία ρωσική κυβερνοεπιχείρηση στις αμερικανικές εκλογές του 2016, όταν χιλιάδες παραπλανητικοί λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα δημοσίευαν fake news για την Χίλαρι Κλίντον και προσέφεραν υποστήριξη στον Τραμπ.

Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία αρνήθηκαν τις νέες καταγγελίες. «Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, δεν έχει καμία διαφορά για το Ιράν το ποιος θα νικήσει στις αμερικανικές εκλογές» δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι οι «αβάσιμες» καταγγελίες συνδέονται με «εσωτερικές πολιτικές διεργασίες» ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η υποδομή των εκλογών είναι ασφαλής και αδιάβλητη.

«Θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι η ψήφος σας μετράει» είπε.

Πηγή: tanea

Advertisements