Η τέχνη του ΟΧΙ, μόνο σε συνειδητά ΝΑΙ μπορεί να μας οδηγήσει!

Ένα NAI που λέμε για να μην δυσαρεστήσουμε κάποιον, την ίδια στιγμή, γίνεται ένα μεγάλο OXI που λέμε στον εαυτό μας!

Το να πεις όχι σε κάποιον, πολλές φορές σε κάνει να πιστεύεις πως δεν του κάνεις το χατίρι και ίσως και να αισθάνεσαι πως γίνεσαι κακός ή αγενής, και πως δεν ενδιαφέρεσαι για τα θέλω του. Κι όταν τελικά χρησιμοποιήσουμε τη λέξη όχι, συνήθως τη χρησιμοποιούμε με αναποτελεσματικό τρόπο, όπως το να βρούμε δικαιολογίες ως προς το γιατί το είπαμε, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον άλλον να νιώσει πως κάποια στιγμή αυτό που μας ζητήθηκε, θα γίνει.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε την επιθυμία να είμαστε πάντα αποδεκτοί, και να νιώθουμε ότι ανήκουμε σε κάποιο κοινωνικό σύνολο. Σχηματίζουμε δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους, και συχνά νιώθουμε την ανάγκη να τους πούμε ναι για να κερδίσουμε την εύνοιά τους. Όμως, το να είμαστε ειλικρινείς απέναντί στον εαυτός μας και τους άλλους σ’ έναν κόσμο που προσπαθεί διαρκώς να μας “μεταμορφώσει” σε κάτι άλλο, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν μας, σίγουρα θα βρούμε το όχι που είπαμε σε κάποιον και που τελικά μπορεί να μας δυσκόλεψε…ταυτόχρονα όμως, μας κινητοποίησε να πετύχουμε κάτι που σίγουρα δεν θα το πετυχαίναμε αλλιώς.

Όταν εκφράζουμε τη λέξη ναι, πολλές φορές, αυτή η λέξη “κρύβει” πίσω της, πολλά όχι. Ένα ναι που λέγεται εύκολα, μπορεί να δείχνει το φόβο της μοναξιάς που νομίζουμε ότι θα έρθει αν πούμε όχι. Ένα ναι που λέγεται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των άλλων μονάχα, μας κάνει να νοιώθουμε υποχρεωμένοι και μας ωθεί στο να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε ή που μας βλάπτουν, καταλήγοντας έτσι στο να είμαστε συναισθηματικά αποστραγγισμένοι και γεμάτοι ενοχές. Αντιθέτως, ένα όχι που λέγεται με πεποίθηση, είναι σίγουρα καλύτερο από ένα ναι που το λέμε μόνο και μόνο για να αποφύγουμε προσωρινά μια κατάσταση. Δείχνει δύναμη κι αυτοσεβασμό! Δείχνει ότι μπορούμε να βαδίσουμε στο δικό μας μοναδικό δρόμο! Επιπλέον, πρέπει να αναγνωρίσουμε, πως ένα όχι που λέγεται για να βάλει υγιή προσωπικά όρια στις σχέσεις μας, δε σημαίνει και ότι θα αναπτύξουμε σχέσεις σύγκρουσης. Αυτό το όχι, θα μας επιτρέψει να μην “χειραγωγηθούμε” και να μην χρησιμοποιηθούμε απερίσκεπτα από τους άλλους, να μην θεωρηθούμε δεδομένοι, και ταυτόχρονα, θα επιτρέψει στον άλλον να καταλάβει πραγματικά τις ανάγκες μας και τις αντοχές μας.

Έχοντας λοιπόν το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε και υπερασπιζόμαστε με αγάπη τους άλλους. Έτσι, μην προσπαθείς να χρονοτριβείς ή να βρίσκεις διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγεις την άρνηση, αφού το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να δώσεις θάρρος στον άλλο να σε “πιέσει” περισσότερο. Το όχι μας, θα πρέπει να πηγάζει από αυτό με το οποίο διαφωνούμε και θα πρέπει να ακούγεται σαν ένα “θετικό όχι” ως προς τον άλλον, ώστε, όσο δύσκολο κι αν είναι να το αποδεχτεί, εμείς θα τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει τον εγωισμό ή τα αρνητικά του συναισθήματά, και να δεχτεί το όχι μας πολύ πιο εύκολα. Η πρόκληση λοιπόν, είναι να μεταμορφώσεις την αντίσταση σε αποδοχή, και αυτό θα το καταφέρεις μονάχα ελέγχοντας τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις κι ακούγοντας με σεβασμό τον άλλο, ενώ συνεχίζεις να υποστηρίζεις τη γνώμη σου.

Γι’ αυτό πες ΟΧΙ αμέσως, και μην “λυγίσεις” ή αλλάξεις γνώμη, επειδή κάποιος μπορεί να νιώσει άβολα με την άρνησή σου. Θα εκπλαγείς από τη δύναμη που έχει και είναι απόλυτα ειλικρινές. Κι αν δεν μπορεί να το δεχτεί, τότε ή δεν είναι αληθινός φίλος ή δεν έχει μάθει να σέβεται απόλυτα. Πες ΝΑΙ σε όσα πραγματικά θέλεις να κάνεις ή να προσφέρεις, αφού μονάχα έτσι δεν θα “κλείσεις τα μάτια” στην προσωπική σου ευτυχία.

Εν κατακλείδι, το ΟΧΙ που λέγεται συνειδητά, “φωτίζει” με διαφορετικότητα την πληκτική ομοιομορφία μιας κοινωνίας που “βολεύεται” με το να συμφωνεί σε όλα. Το όχι, είναι μια “τέχνη” (γιατί περί τέχνης πρόκειται), η οποία μπορεί να καλυτερεύσει εύκολα τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, καθώς επίσης, μπορεί να κάνει το άγχος να πάψει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Και τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι η διαφορά μεταξύ των επιτυχημένων ανθρώπων και των πολύ επιτυχημένων ανθρώπων, είναι πως, οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι, λένε σχεδόν όχι στα πάντα!

Advertisements